2023-08-16
知道附近呢间隐蔽小店转左手,想试新口味所以今日过嚟试下。小店开8:00,即系一定唔系target上班族的早餐。见到有all day breakfast,西式扒早餐,亦有沙嗲牛同雪菜肉丝呢类港式早餐。我系传统派,就试下雪菜米先!一般雪菜米应有味道,食得出系自家炒,而唔系落罐头,但味道可以再突出d,例如有d店家会落重蒜,有d会落虾米,老干妈等,令到雪菜浸汤会令汤底变得香浓~同埋肉丝可以切长啲幼啲,先可以同米粉一齐叉入口。比较欣赏只太阳蛋,煎得岩岩好,洒上黑椒,黑椒好香,唔会攻鼻,有画龙点睛效果。但就挑剔唔知为左装饰定系点,加左木鱼碎,木鱼味浓,其实就霸道地充斥哂成碗米粉味道,完全喧宾夺主,可以唔使落。另外仲配咗蜜糖包,都算松软,上枱嘅时候热辣辣,但蜜糖嘅味道我略嫌有啲过甜,就算细细旧都觉得好漏,可以试吓其他配料。餐饮我跟咗热斋啡,比起茶餐厅极酸嘅咖啡好,但都唔算特别,可以用半价优惠叫即磨咖啡,但我就冇叫到。而且见到店面剩系得一个店员,厨房得一个人,都会担心午市时段会唔会做唔嚟?因为我个早餐一碗米粉,都要等10分钟,或者佢嘅定位就系比慢活嘅人士?值得一赞嘅系店舖环境好舒服,播住柔和嘅音乐,所
我系传统派,就试下雪菜米先!
值得一赞嘅系店舖环境好舒服,播住柔和嘅音乐,所以都系一个令人放松嘅早餐!