2017-03-11
自从几年前喺佐敦食左宏之后就一直对佢念念不忘,有次行the one经过先至知道原来有间新既开左喺度~今次难得约左个都系好中意食抹茶既朋友,就带左佢一齐食宏喇😆舖头占左好大个位置,除左好多位之外,仲好阔落。座位亦都超级舒服,坐到我地唔愿走😝呢啲就系部份既餐牌,我地就叫左一个饭餐一个乌冬餐。两个餐都系可以配一个小蛋卷同一杯茶既~首先黎既系野饮,我地一个改配左抹茶牛奶,一个就饮果日既茶,伯爵茶。抹茶牛奶一递上黎既时候已经闻到好香既抹茶味,侍应仲好贴心咁叫我捞匀啲先饮,废事啲粉未溶晒。一饮落口,真系好浓抹茶味,可惜既就系太细杯,唔够喉😭至于伯爵茶就系冲茶包既,都好好味。我自己就食伯爵茶既甜品比较多,但伯爵茶本身就少饮,其实伯爵茶就咁饮同整成甜品阵味都几唔同架,大家不妨试下~两个餐都有配前菜,系沙律嚟嘅,入面有车厘茄、粟米,同埋生菜,啱晒钟意食沙律嘅我生菜好爽口,好新鲜~配上柚子醋汁高更加开胃至于乌冬餐就多两个加州卷,正呀跟住就到主菜喇~我地嗌左生姜烧饭,猪肉好入味,又唔肥,又配左好多好多洋葱,正至于佢啲乌冬,就唔系一般我地食开果只白色嘅乌冬,质感似荞麦面,原来仲系餐厅自家制架添我地嗌既呢个系酱
今次难得约左个都系好中意食抹茶既朋友,就带左佢一齐食宏喇😆
豚生姜烧饭套餐
酱油海藻乌冬面餐
至于乌冬餐就多两个加州卷,正呀
跟住就到主菜喇~
我地嗌既呢个系酱油海藻乌冬面,配埋厚身既叉烧 餐厅仲好贴心咁附上埋七味粉,比顾客按个人喜好加
只要加$30就可以升级成1.5倍既面量,相当抵,不过其实相中果个size对于我黎讲都好够喇
抹茶蛋卷
蛋糕松软不在话下,蛋糕同抹茶忌廉仲好香抹茶味。size都唔细架,份量十足
不过区区一个蛋卷又点样止得住我地个甜品胃丫~所以我地仲叫左2个芭菲
抹茶软雪糕芭菲
好足料,由上至下有脆饼、抹茶雪糕、抹茶mochi、抹茶啫喱、cream、custard、海绵蛋糕、粟米片,而个酱就系类似炼奶既味既~
个顶已经有咁多层抹茶味既野,令到成个甜品都好浓抹茶味,岩晒抹茶既拥趸
提外话,每次食芭菲,都会好想可以一条羹插落去食晒每一层嘅材料,但系每一次都失败,唯有逐样逐样野食
焦糖布甸芭菲
下面就有士多啤梨酱、忌廉、海绵蛋糕,同粟米片。
总括而言,宏既食物水准相当高,座位又舒服,价钱绝对值。而且因为食物种类好多,唔止适合抹茶fans,对抹茶冇咩好感既都不妨试试