2023-09-22 226 浏览
前几日黎深水埗觅食既时候,入左呢间门面几吸引既无二三食个晚饭~见到有样野叫萤光鱿鱼($58)以前未食过就叫左黎试下,仲以为旧鱿鱼系咪真系会萤光咁既颜色,哈哈个味道都几好㖞,鲜甜亦有d海水咸味咁,口感似食紧刺身咁新鲜,爽脆弹牙,但上网睇返原来萤光鱿鱼系腌渍过既!又要左个铁板蒜片干葱大虾($88)~块铁板上枱果阵热到渣渣声,香喷喷咁,望见都好正,食落都好满意,大虾虾肉爽口~成条火炙醋鲭鱼($58)都比较少见,通常出面都系拎黎做寿司~ 炙烧味好香,火喉控制得几好,个鱼皮炙烧得金黄微脆,鱼肉既质地仲好软绵嫩滑,唔会烧到干争争~鲭鱼醋腌过个味道亦唔会过酸~连伴碟既沙律菜都几新鲜~见d食评话乌冬好味,就叫左青咖哩鸡肉炒乌冬 ($82)~个乌冬口感好好,鸡肉系用左鸡脾肉,肉质唔会"鞋",仲有唔少翠肉瓜薄片同甘笋丝,好丰富~青咖哩汁既浓稠度亦都岩岩好挂乌冬,令每啖乌冬都均匀沾上青咖哩汁~最重要系个青咖哩汁辣度好温和,惹味得黎又唔太辣,仲有好香既椰浆味!最后,个FRIEND已经话好饱食唔落,但我坚持要叫埋呢度既甜品试埋,柚子柠檬 无二三。烙芙($58) 个卡士达酱质地好软滑,酸酸甜甜味道清爽, 甜度恰到
见d食评话乌冬好味,就叫左青咖哩鸡肉炒乌冬 ($82)~个乌冬口感好好,鸡肉系用左鸡脾肉,肉质唔会"鞋",仲有唔少翠肉瓜薄片同甘笋丝,好丰富~青咖哩汁既浓稠度亦都岩岩好挂乌冬,令每啖乌冬都均匀沾上青咖哩汁~最重要系个青咖哩汁辣度好温和,惹味得黎又唔太辣,仲有好香既椰浆味!最后,个FRIEND已经话好饱食唔落,但我坚持要叫埋呢度既甜品试埋,柚子柠檬 无二三。烙芙($58) 个卡士达酱质地好软滑,酸酸甜甜味道清爽, 甜度恰到好处,我一个人差唔多食晒成条都感觉轻松无负担
萤光鱿鱼
铁板蒜片干葱大虾