2009-12-23
今晚跟已有七、八年无见既大学宿友食饭,相约到友人开设的石涧日本料理食饭聚旧,石涧座落于宝勒巷中段地牢,唔太起眼,系街头已经放左个易拉架,指示食客位置!因为订左位,reception带位,行一条楼梯落去,彷佛柳暗花明又一村,环境暗暗地,都有少少高贵格局既感觉,一边为卡位,坐到六个人左右,另一边为四方枱同Bar枱,环境唔错,舒服!七点未够,人唔算太多,但到七点几开始,就开始人多同满座,大家去食都最好订枱,费事扑个空!一坐低就拎order纸睇下有咩食,其实都几齐,而家做紧放题,晚餐都只系$178,由刺身、寿司、串烧、冷盘如沙律同前菜、热盘如牛油菇、饺子、乌冬等等,都一应俱全!首先都叫下刺身同寿司食,因为唔知黎既份量有几多,询问侍应姐姐,佢好好呀,叫我地想食既划"1"就可以,佢帮我地SET返我地既份量,好体贴,咁唔怕叫得太多!刺身都好新鲜,细细件容易食,寿司饭都好味,唔会太松散,又唔会饭大过鱼生 ^^其次必食必叫既系串烧,粟米、鸡皮、鸡软骨、肾等等,应该系即叫即煮,拎到黎仲系热哄哄架,腌得好入味,炸得亦够火喉,又唔会炸得好油腻,好好味!而鸡翼都系必叫,炸得好脆口,正!之后再order其他冷盘热
之后再order其他冷盘热盘,好似蟹子沙律,豆腐沙律,薄切牛肉,三文鱼头,茄子,螺肉,八爪鱼等等,都系有水准之作。因为太饱既缘故,乌冬,锅物,厚烧牛肉粒等等都未有机会品尝,下次要再去食过先得!倾计倾得高兴既缘故,仲叫埋热SAKE饮添 ^^
值得一赞的是,侍应们态度良好,除主动指示我地ORDER份量外,倒水执枱既频率都好高,好有礼貎!
咁既价钱,有咁既食物质素,环境,服务,真系好扺呀 ^^ 值得大力推介!
今晚同几位宿友倾计倾得好开心,狂食狂笑,由七点食到十一点先走,呵!