2021-04-02
就到月底岀粮,同事话不如岀去食餐好嘅,大家都ok就约咗其中一日放工去食泰国嘢。前菜嗌咗两款菜式,首先系「越南烤蔗虾」同「泰式街边猪肉串」,明明系泰国餐厅,点解会有越南菜式?我都唔知,我净系知个蔗虾好食,入口啖啖虾肉,再加埋啲辣酱仲正。串烧半肥瘦啱啱好,点埋个秘制酱汁另到佢更加好味。我哋每次食泰国嘢都一定会叫个炒花蛤,见餐牌有「泰式炒花蛤」谂都冇谂就嗌咗,另外好似冇菜食差咁啲所以嗌咗个「飞天通菜」。花蛤炒得好香口,对我嚟讲都几辣。咁食泰国嘢点可以唔嗌咖哩同冬荫公,所以点咗个「泰式青咖哩猪肉」同个细嘅「冬荫公汤」。咖哩我哋冇叫到饭,反而系叫个蒜蓉包,一样咁夹,冬荫公好鲜甜但系对我嚟讲好辣。重点介绍最后两款主菜,分别系「泰式明炉鱼」同埋「泰式虾炒金边粉」。金边粉卖相好吸引,而且好足料,有几只大虾仲要虾肉爽口弹牙。乌头鱼肉好鲜甜,熟得啱啱好,味道酸酸甜甜好开胃。最后要埋个甜品「芒果糯米饭」,糯米有两种,芒果清甜,加埋啲椰浆食饱好满足。另外因为我唔系好食得辣,叫咗杯芒果沙冰解辣。整体而言,新泰可以话系尖沙咀top3泰国餐厅,反正冇得岀境去泰国,就嚟新泰止下痕先。
越南烤蔗虾
泰式明炉鱼
泰式虾炒金边粉
芒果糯米饭
芒果沙冰
另外因为我唔系好食得辣,叫咗杯芒果沙冰解辣。