2021-06-19 41 浏览
今日去咗尖沙咀同朋友食晚餐,拣咗呢间串炸专门店,舖头入面环境舒适,有居酒屋嘅感觉,适合同朋友食住倾计。先嚟嘅前菜,可以点两款味增酱,有辣有唔辣,仲有佢哋自制嘅红酒醋汁。然后叫咗一个薯仔沙律 ,本身期望唔系太高,但系见到佢造型好有心思,一食更加不得了,有烟肉、蛋碎、青瓜等等混合咗喺薯蓉入面,食落去既清新又有口感,非常适合呢排咁热嘅天气。再来就叫咗个烧鳕鱼干,炸到非常之香脆,闻落去仲有浓浓嘅鳕鱼香味。除咗menu上面有嘅菜式,舖头仲有好多期间限定嘅嘢食,我哋就一次过叫咗矶煮鲍鱼 、港岛炸豆腐、炸豚足、日本门鳝同埋鸭胸金时草卷。矶煮鲍鱼非常高质,鲍鱼煮到软淋淋,容易入口,而且啲酱汁入晒味,食落去啖啖甘甜。然后系,港岛炸豆腐,点解系香港岛嘅港岛?原来系臭豆腐,非常之入味香口。跟住嚟嘅系日本蚝同埋日本门鳝,两样都系海鲜但有截然不同嘅感觉 ,日本蚝非常juicy ,食落有鲜味。日本门鳝就啖啖肉,肉身比较结实,而且唔干,保持到水分。炸豚足好有惊喜,因为未试过咁样嘅食法。平日德国猪手就食得多,感觉都相似,一样有咸香味,但系比德国猪手更加脆,而且食落一啲都唔油腻。鸭胸金时草卷嘅鸭味好突出,非常之香。朋友
前菜

薯仔沙律

烧鳕鱼干

矶煮鲍鱼

港岛炸豆腐

日本蚝,日本门鳝

炸豚足、鸭胸金时草卷

关东煮

朋友另外叫咗个关东煮,我试咗少少,汤底非常之清甜,食落好满足。
山药,年糕

然后嚟嘅系年糕同埋山药,山药相对前面食嘅炸串清淡,适合用嚟做收尾,清一清个口。年糕烟韧,当做甜品都唔过份。
2021-06-07
前菜