今日放工黎到中环,去煤气灯街度行一行,然后就黎到天庆食日本野 入到去搭 Lift上到3楼,出门就已经见到 Tenkei 啦。呢度既装修唔系传统既日式居酒屋,而系好有现代感既酒吧之余又带点点日本既感觉。座位好阔、好舒服。然后打开menu开始简食物喇,餐牌系英文、而亦都有外国店员架 由于近来香港天气不稳、台风接近既关系,食材运送方面有困难,于是今晚黎到无刺身简 。不过都好佩服呢度用既系日本空运既新鲜食材!而因为系天气既因素,所以无刺身,都无办法喇。不过除左刺身,menu上面其实仲有好多野简 最后我地简左几样,同埋两杯野饮。一杯系 Mocktails —— Rosemary Citrus Spitzer。见到个名入面有 Citrus,当然就知道味道会系酸喇!饮落去,有柠檬既酸、同埋香橙既甜,酸酸甜甜咁,好开胃。另一杯系 Pineapple Juice,原本以为主要都会系酸,但居然系好清甜、加上波萝味好清香,所以好好味呢。呢个系 Renkon Tempura。呢道有d饺子既感觉,不过佢系用藕片包住鲜肉馅料的,再以Tempura形式上碟,感觉好特别,好少日本餐厅见过呢一道菜。外皮脆薄,加上藕片同
今日放工黎到中环,去煤气灯街度行一行,
然后就黎到天庆食日本野

呢度既装修唔系传统既日式居酒屋,
而系好有现代感既酒吧之余又带点点日本既感觉。

座位好阔、好舒服。

由于近来香港天气不稳、台风接近既关系,食材运送方面有困难,

而因为系天气既因素,所以无刺身,都无办法喇。
不过除左刺身,menu上面其实仲有好多野简

Pineapple Juice, Rosemary Citrus Spritzer

最后我地简左几样,同埋两杯野饮。

见到个名入面有 Citrus,当然就知道味道会系酸喇!
饮落去,有柠檬既酸、同埋香橙既甜,酸酸甜甜咁,好开胃。

但居然系好清甜、加上波萝味好清香,所以好好味呢。

Renkon Tempura

呢个系 Renkon Tempura。

呢道有d饺子既感觉,不过佢系用藕片包住鲜肉馅料的,

Renkon Tempura

外皮脆薄,加上藕片同充满肉汁馅料,有三种唔同既层次。

Chicken Karaage

呢个系 Chicken Karaage,我好钟意呢个。
佢其实系炸鸡黎,有少少辣。

特别在于即炸新鲜热辣唔多讲,而最紧要系鸡肉锁住晒肉汁,
一d都唔干身,极Juicy,真系超好食。

Beer Battered Fish & Chips

呢个系Beer Battered Fish & Chips,但你会见到睇个卖相同一般既 Fish & Chips唔同。

首先佢炸鱼既外皮系好薄,一咬开就会见到多汁既鱼肉,
而鱼肉系有啤酒味,啤酒同鱼肉配合出黎既味道好特别,用黎送饮品一流。

至于Chips,真系好似薯片咁薄薄的,比较咸,有d似炸鱼皮。

虽然呢三样都系炸物,但系用既炸浆唔同,
所以外皮都系三种唔同感觉。

Matcha Soba

除左小食之外,当然要有主餐啦 !

呢个系Matcha Soba,抹茶冷面 ,将抹茶同面溶合,
食落去既抹茶味真系几浓架!

加上冷面汁、鹌鹑蛋之后口感更加滑!

Matcha Soba

最后就系期待左好耐好耐既Kobe Beef Udon,即系神户牛乌冬。

一睇就知同平时出面食既乌冬好唔同,
酱汤浓郁、乌冬软滑,而神户牛既牛味好突出,
即使系呢一刻已经食到好饱,都忍唔住一啖一啖咁食落去,
非常出色。

Kobe Beef Udon

总结:
虽然好遗憾食唔到呢度既刺身,但系熟食都非常有惊喜!
2018-09-13
Chicken Karaage