2019-05-18
庆祝母亲节,带妈咪去食佢最钟意嘅上海菜,见到七彩颜色小笼包就吸引左去试下。有分店内店外,入面就较为暗,卡位会有个屏风分隔,好宽落唔迫,中间仲会有个小池,成个环境几有气氛又古香古式。星期五可能太多人,待应忙到走黎走去,好难叫到佢地,但上菜速度极快。食物就不过不失,款式都好多,可惜岩我家嘅唔多,必食嘅食物都可以有更好嘅选择。今次五人食,叫左八样,用汇丰信用卡,每人大约$180。皇朝小笼包整体每款味道都好浓好香,汤都有好多,但个皮就相对厚身。正宗重庆水煮鱼小辣已经好辣,个种辣系一放入口就辣,而唔系慢慢咬几咬先渗出黎。鱼肉好嫩好滑,可惜个分量唔多,一大锅得十一二块左右,下面有豆芽同薯粉,薯粉吸哂味,辣得过瘾。成都口水鸡鸡肉滑口,酱汁较杰身,面会有花生碎,而辣味比水煮鱼嘅小辣更辣。上海生煎包个底煎得唔够脆,变左同食普通蒸包一样,汤汁都唔多,个旧肉系几大。风味沙拉排骨沙拉酱偏甜,而排骨整得好松化,分量都唔少又大块,好食。菜肉云吞汤拉面拉面幼身,煮得够弹牙,吸收哂个汤味,汤猪骨味浓而又唔咸,云吞大粒,肉多菜少。开阳葱油拌面食第一碗时食觉得唔够香,但面质口感好好,无痴埋一团,又唔会太油,配个汤清清地。
皇朝小笼包
整体每款味道都好浓好香,汤都有好多,但个皮就相对厚身。
正宗重庆水煮鱼
成都口水鸡
上海生煎包
风味沙拉排骨
沙拉酱偏甜,而排骨整得好松化,分量都唔少又大块,好食。
菜肉云吞汤拉面
开阳葱油拌面
食第一碗时食觉得唔够香,但面质口感好好,无痴埋一团,又唔会太油,配个汤清清地。到再叫多碗食时,发现呢次多左蒜粉,即刻香口劲多。