2020-01-21
今日约左朋友黎到黄埔呢头,就想食d小菜,饮返两杯酒,倾下计咁,经朋友介绍下,就去左街市呢到,上到四楼,一行入去就有好几间舖系到,共用一个大场地,但佢地都划分得好清楚边到打边到,去到时,时间大约七点到,已经都有好多人下,可以话系full场咁济,本来呢就谂住食一入去直行果间,但几咁full下都唔知点好,而呢个时候永发既伙记就主动黎问我地几多位,就系咁我同d朋友又无乜所谓,就拣左呢间“永发海鲜饭店”。先讲环境,卫生程度ok,系街市顶楼都算ok,虽然多人,但又唔会话好焗,又唔会话特别好嘈,有d大排挡既感觉。餐牌上好多菜式都有,净系脑海中谂起d常叫既菜式都有。咁佢始终都系海鲜饭店,伙记黎到时,见我地仲谂紧食乜好,都系到sd我地食佢地既海鲜,但无奈我朋友唔系咁好海鲜,所以我地都系叫返我地想食既野。三个人,点左个粟米鱼炙羮,啫啫通菜煲,椒盐九肚鱼,葱油鸡半只,同埋沙拉骨。“系到特别一赞就系,伙记系会因应我地点餐既情况,而推荐我地食咩,例如初初佢sell我地食虾,我地唔好喇,佢再sell.我地食蟹,又例如最后点晒后,谂住叫多个菜时,佢见我地无乜肉,都会sell我地食沙拉骨,牛仔骨咁。”我觉得呢方面,十
餐牌上好多菜式都有,净系脑海中谂起d常叫既菜式都有。
三个人,点左个粟米鱼炙羮,啫啫通菜煲,椒盐九肚鱼,葱油鸡半只,同埋沙拉骨。“系到特别一赞就系,伙记系会因应我地点餐既情况,而推荐我地食咩,例如初初佢sell我地食虾,我地唔好喇,佢再sell.我地食蟹,又例如最后点晒后,谂住叫多个菜时,佢见我地无乜肉,都会sell我地食沙拉骨,牛仔骨咁。”我觉得呢方面,十分满分,我比足11分佢,真系有认真从客人角度出发呢。
好喇讲返d菜式,全部都不过不失,无一样野系唔会食唔落口,全部都ok,若要姚小小野黎讲,系葱油鸡感觉差小小,唔够入味,不过整体来说都系接受范围以内。
成个场,我无认真数过,应该有三个店到,而呢间偠钱比价适中,但对于我同我朋友最为满意系,酒水比较平宜。如果比我再黎,我谂都会再次帮衬佢地,我觉得系呢d地方食野最紧要够舒适,同唔好咁焗,呢到就比到呢个感觉我。
三个人连埋酒水总消费$450,每人大约$150(其实系我地叫得多左,少一个𩠌就岩岩好,而家系好饱,好饱)