近年好多餐厅都选择喺工厦入面开店,因为租金平啲,佢哋都有返多啲budget准备更上乘嘅食材,同埋提供一个更加好嘅用餐环境比客人。Number Fifteen亦都唔例外。佢哋摆咗好多心机喺环境上面,另外食材都相当高质知道果日朝早晏昼都好多嘢做,所以一早已经订咗喺呢间餐厅食个满足又静静地嘅晚餐首先门面已经好靓工厂大厦既外型可能会令人觉得间野都会upupdupdup,但系入面其实好新净企理,好舒服,空间亦都相当大,坐得好舒服。成间餐厅嘅都系用好靓嘅木材枱櫈~仲见到佢有仲有两间房仔,入面各有张圆枱而且两间房中间可以用门分隔,亦都可以唔闩门,合二为一,适合一班friend/一大班人围住聚餐😁呢啲系当晚嘅餐牌~老板话果日啱啱转咗新餐牌~我就嗌咗个黑毛猪set dinner餐桌摆设几好 而且都好贴心,salt and pepper有mark返S同P俾人方便分,仲有香港人好钟意食完嘢liu牙,准备埋牙签真系相当好首先上嘅系starter 西班牙辣肉肠苹果乳酪千层酥~千层酥系超脆,好正苹果味就唔系好觉,但系乳酪味酸酸甜甜好好味~辣肉肠因为乳酪所以阵味唔系好出,但系就为松松脆脆嘅千层酥加上一啲口感~跟住就

首先门面已经好靓
成间餐厅嘅都系用好靓嘅木材枱櫈~

呢啲系当晚嘅餐牌~老板话果日啱啱转咗新餐牌~
我就嗌咗个黑毛猪set dinner
餐桌摆设几好

西班牙辣肉肠苹果乳酪千层酥
首先上嘅系starter 西班牙辣肉肠苹果乳酪千层酥~
千层酥系超脆,好正

苹果味就唔系好觉,但系乳酪味酸酸甜甜好好味~

忌廉洋葱汤(配芝士饼条)
跟住就到汤喇~ 呢个系当晚嘅是日餐汤 忌廉洋葱汤
首先就系个碗好靓!一攞过嚟嘅时候已经比佢嘅外型吸引住喇哈哈,好特别!

跟住就系佢嘅气味!一摆低嘅时候已经闻到好香嘅忌廉味!

食落口都好浓忌廉味!

另外入面有好多好多洋葱,饮每一啖都可以食到洋葱

另外佢仲配咗一条饼干条,食落口先知原来系芝士味嘅
 好好味!
香煎鹅肝三式杏脯
跟住嘅系entree 鹅肝多士
又系一上菜嘅时候已经闻到好香嘅鹅肝味~

同埋旧鹅肝好大!

值得一赞嘅系个多士!外脆内软,又唔硬,好好咬~

另外鹅肝上面嘅apricot同埋伴碟嘅apricot jelly都可以中和返鹅肝果种漏嘅感觉~
炭烧西班牙黑毛猪肉眼
终于到主菜喇~
估都冇估过会有两块咁厚嘅猪扒

一上碟已经闻到好大阵好香嘅grill味,即刻令人lamlam脷

切得好容易,好易咬,而且食落口好香,肉汁又好多

伴碟有薯仔同杂菌,两样我都好钟意
热柠茶
食得好饱就嗌咗杯热柠茶帮助消化消化😂
意大利芝士饼 Tiramisu
跟住就上甜品啦🤘🏽 我就嗌咗tiramisu~
中间嘅饼浸得刚刚好,唔会太淋,而且咖啡味都好重

食完真系觉得超级满足,都算系我朝早做咗咁多嘢嘅一个奖励挂

讲完环境同嘢食,就讲下服务啦!
服务系十分十分之好。

首先唔知点解果晚有啲口渴,就系咁饮水。侍应一见到我杯水空咗就即刻走过嚟加水。呢个系相当impressive嘅

然后老板同侍应都好value顾客嘅意见,唔单止会得闲问下大家觉得啲嘢食点呀好唔好食呀,如果顾客有啲唔系好满意嘅地方佢哋都会同返厨房反映
 另外都睇得出老板同客人嘅关系几好:)

呢间餐厅真系值得去
 嘢食抵食,气氛又够好,真系好适合一班朋友/家人一齐嚟食~
另外就系虽然厨房同食嘢嘅位唔远,厨房度门又冇闩,但餐厅入面都闻唔到煮嘢食嘅味~呢个都加分!
出返去搭䢂嘅时候先发觉原来间嘢喺15楼,唔知系咪因为咁所以改个名都系number fifteen呢hahaha
之前睇呢间餐厅嘅openrice食评嘅时候见到其他食家话要搭上下开闸嘅䢂,见到咁我都超惊,唔识控制家嘛😂
但好彩其实旧式䢂嘅对面系有一部新式嘅䢂嘅
 所以冇问题!
西班牙辣肉肠苹果乳酪千层酥
忌廉洋葱汤(配芝士饼条)
香煎鹅肝三式杏脯
炭烧西班牙黑毛猪肉眼