喺铜锣湾shopping,行到肚仔饿,加上天气又热又翳焗,于是就喺身处位置嘅渣甸坊揾食!渣甸坊虽然有好多食肆,但weekday lunch time到处都系人龙,我同个fd揾左一阵先决定去汉和!眼见汉和就喺屈臣氏楼上,但原来佢嘅入口,系要through屈臣氏里面搭行人电梯上去嘅!我地唔知,仲以为系由邻座大厦搭电梯上去,后来问个保安哥哥先知!嗯,汉和都算指示唔清晰,几难揾!。。。一上到去,成间店乌灯黑火,就连附近都冇咩租舖,人气欠奉,感觉就似一个清盘嘅简陋商场咁! 唔讲商场,讲下汉和店内环境,佢楼底矮、装潢简陋至极、店内海报、餐牌、食物点选纸同座位都有豉油渍/油渍,污污糟糟又立黐黐,地下又有肉碎同厕纸。。。 咁嘅情况,唔怪之得喺呢个"黄金时间"都只有小猫三数食客,可以讲系侍应仲多过客人!(虽然系咁,但侍应唔系个个应你,你要一直举起只手,叫了几次先有人黎serve你!)店舖环境同服务如此,当堂令食欲减半,希望阵间黎嘅食物能够为汉和加分啦!我同个fd分别叫了午市饭餐:锅烧牛肉饭+冬瓜人参鸡汤+豆浆,及锅烧鸡肉饭+冬瓜人参鸡汤+豆浆!每个$38(要加一,即每人埋单$42!)先讲讲前菜!通常韩

先讲讲前菜!通常韩食店都会有三数碟前菜俾客人(如泡菜、银鱼仔、绿藻、豆腐干等等选择),呢度都有,不过只有白菜同大豆芽,连韩式食店必有嘅泡菜都冇,咁同普通酒楼食肆有咩分别!仲有,我地见每张台(无论有冇客人喺度都好)都预先放左一碟"前菜"喺度,冇遮冇掩,其实咁样会对味道/卫生方面好影响架!!!

除左前菜,每台都有一壶茶,但倒出黎居然有好多油渍浮面,哗,真系好得人惊!唔知系D茶唔干净定系个杯有油渍!。。。

锅烧牛肉饭/锅烧鸡肉饭:(赞)够晒热,够晒大碗,饭多𩠌多。(弹)唔够汁,好难拌晒成碗饭,食到咁上下,就会觉得好干好滞!另外,D肉质素好参差,大部份都好韧,咬唔开!

冬瓜人参鸡汤:一如饮味精汤,冇人参味!汤内冇冬瓜冇鸡肉!

豆浆:唯一觉得ok,可以放心饮晒成杯嘅东西!

总括黎讲,无论喺店舖环境、装潢、服务、食物等方面都唔ok,睇怕都唔会再帮衬啦!

2011-07-19