平时都唔会打食评,但系今日嚟咗一间比较特别嘅餐厅,所以就想打下食评。今日揸车同老公去咗长沙湾行街,跟住就喺OpenRice揾吓有咩好嘢食,发现咗呢间串烧花甲店,6:00嚟到嘅时候已经有人喺门口等紧,我哋等咗半个钟,呢间餐厅可以留低电话号码,之后有位就打俾我哋,不过我同老公都行到攰,所以就系门口坐咗一阵等位,店主见我哋等咗一阵,仲问我地口唔口渴,请咗我哋饮两包柠檬茶😍🧃终于入咗去,有得叫嘢食,入面都好靓,装修比较有心思,而且临近圣诞节,放咗好多好靓嘅装饰,店主同我哋讲,由于串烧系即叫即烧,所以会等得比较耐少少,如果想快啲,花甲份就会快少少,因为我哋唔赶时间,都系想倾吓计食下野,所以就冇咩所谓。餐单系分左两张,有花甲粉同埋串烧,我哋就叫咗特色花甲粉,再加花蟹花甲粉,而串烧,就叫咗一定要食嘅烧茄子,鸡翼,墨鱼丸,烧卖,生蚝,鸡泡鱼。特别要一提嘅系烧茄子同墨鱼丸都超好食,只生蚝就超大只,有我手板咁大,仲有一份好特别嘅鸡泡鱼,老公仲买多咗一份返屋企食,佢话送啤酒一流,而且喺其他地方好似冇见过,个口感好特别,呢间舖头都有啤酒卖,但系由于老公要揸车,所以就冇嗌到。另外花甲粉都有惊喜,估唔到细细碗嘅花

另外花甲粉都有惊喜,估唔到细细碗嘅花蟹粉,有成只蟹,而且只蟹仲要拆咗,食蟹最麻烦就要用手食,所以呢样嘢都好细心
,而且都好鲜甜,估计应该系即日嘅新鲜海鲜,问咗店主,原来汤底系佢自己亲自调制的

除咗店内装修好靓之外,仲喺门口见到有一个信箱仔,问咗店主,话之后可以比客人写信比自己唔敢同佢开口讲嘢嘅人,我觉得都几特别,不过佢话而家未开始,希望下次嚟嘅时候已经开始啦!
虽然屋企唔近呢头,但系都会再嚟,因为嘢食好食之外,店主又好人,而且装修又靓坐得好舒服,最希望系疫情过后之后可以有几个朋友一齐食嘢就正啦!
2020-12-06
  • 招牌花甲粉