2023-03-03
今日同朋友去铜锣湾行街,行到有啲肚饿就去咗铜锣湾最多嘢食嘅铜锣湾广场见到有间烧肉铺装修得几精致,就同朋友入去试吓,发现入边肉类嘅质素同价钱都非常OK,推荐俾大家下次去食。一坐低,店家会比三只酱汁我哋分别系盐酱,特制蕃茄酱,烧肉酱.特别要推介一下特制蕃茄酱,有种蕃茄嘅酸味同埋带少少辣味,用嚟点烧肉非常之开胃同去油腻感。我哋今次点咗价钱中间的特上烧肉放题$348,肉类选择都充足好够食.先讲一讲牛方面 基本款式有安格斯封门柳,安格斯肩胛脊肉.同安格斯翼板肉.一上菜就见到红红的肉质非常之鲜嫩,牛肉好油脂分布平均、完全冇雪藏味,十分推荐。美国牛仔骨同寿喜烧汁牛肋条.两个牛嘅部位比较多油脂.所以食起上嚟特别香.而牛肋条因为有寿喜烧汁.会有少少甜.入口近柔软同埋多肉汁.私心推荐可以食多几碟.猪类我哋点咗日本豚五花肉,美国极黑猪颈肉,日本千岁猪肩肉.肉质都非常之好,其中猪颈肉最突出,口感弹牙肉味又香,十分惊艳.鸡翼,同鸡皮串.火喉好够,可以烧得好香脆。海鲜我哋叫左鲭鱼.都好新鲜烧完鱼汁鲜甜,切得分量刚刚好.唔使烧好耐就食得.小食方面,我哋叫咗海苔薯条,鸡软骨,玉子烧,牛坑腩,吉列炸虾,好香口.食得出系
鸡翼,同鸡皮串.火喉好够,可以烧得好香脆。
小食方面,我哋叫咗海苔薯条,鸡软骨,玉子烧,牛坑腩,吉列炸虾,好香口.食得出系即叫即炸.仲估唔到竟然会有清汤牛坑腩.
仲做比出边啲清汤腩有过之而无不及.喜出望外。
最后甜品有Häagen-Dazs雪糕.今日提供嘅味道有士多啤梨同芒果,真系好满足。