呢排天气仲系凉凉地,就约左个friend去打边炉。佢之前去过呢间位于旺角雅兰中心嘅「花椒子」,话用餐体验良好,所以就话要带我去试试。餐厅第一个优点就系佢位于雅兰中心,交通真系非常方便,而呢度嘅装修都系太空主题,相当有特色!所以同一般中式火锅店好唔一样。俾大家睇下:呢度除左火锅,都可以食其他嘢,包括小食、辣炒肉等等。但我地当晚系奔火锅而去嘅~火锅汤底选择虽然唔算好多,但都兼顾到唔同需要嘅客人:爱辣人士可以好似我地叫麻辣鸭血锅;注重健康嘅可以食清汤或著药膳。麻辣鸭血汤底:好香,有好多旧鸭血同豆腐,辣味十足!旁边嘅酱料bar可以自己调,好方便。牛小排:两个人食细份都够,因为真系好多块!牛嘅脂肪比例好好,牛味十足。海鲜拼盘:好多款海鲜,其中嘅鲍鱼、带子、生蚝同大虾都系回本之选,而且每一样都好新鲜!蔬菜拼盘:有几款好适合火锅嘅菜,当中嘅栗米非常甜!其他菜都颇新鲜。饮品:我地饮嘅餐茶(菊普)好香好好饮,所以我地无order其他饮品。但呢度选择都几多,喜欢饮汽水或者啤酒红白酒都可以叫。总结:呢间「花椒子」系我食过嘅火锅店环境最舒服嘅,而且食物质素好高,店员服务殷勤。下次我会再来!

麻辣鸭血汤底

麻辣鸭血汤底:好香,有好多旧鸭血同豆腐,辣味十足!
旁边嘅酱料bar可以自己调,好方便。

牛小排

海鲜拼盘