2011-08-21
有人介绍呢间嘢比屋企人,所以上咗去试吓. 本来以为佢响工业大厦入面个样都唔会好得去边, 点知出乎意料D装修都几OK (可能因为灯光暗睇唔清!). 厕所系细D,但都仲可以分开男女厕,转到身同几干净 XD.我叫咗个SET DINNER. 头盘: 海胆蟹肉SAFFLE. 餐汤: 蒜头薯仔汤. MAIN COURSE: 什么100天澳洲牛扒 (MEDIUM). 加一个餐茶 $258. 另外开咗支红酒: Tercia de Ulea Cosecha 2008 (Spain, $208). 叫咗三个SAFFLE甜品.第一个感觉系D嘢唔贵. 净一个扒随时都唔止$258. 问题系D嘢好唔好食.头盘 - 海胆蟹肉SAFFLE: OK, 卖相同味道都唔差. 味道似CREAM CHOWDER. 但其实唔系好食到海胆同蟹肉味. 反而SAFFLE上面有一块芝士脆片几好食, 我几欣赏. 块芝士脆片系将D芝士唧落个PAN(薄薄一片), 煎脆做成. 唯一系SAFFLE个底略嫌㶶咗D.黑黑哋.餐汤 - 蒜头薯仔汤冇乜蒜头味, 薯仔都唔多. 又系CREAM CHOWDER味. OK啦.MAIN COURSE - 100天
头盘 - 海胆蟹肉SAFFLE:
餐汤 - 蒜头薯仔汤
MAIN COURSE - 100天澳洲牛扒 (MEDIUM):
摆碟摆得几好. 一块扒下面有块杂菜煎薯蓉. 西兰花一块, 加半条MINI红萝卜. 仲有D一丝丝GE炸嘢. 试咗味应该系洋葱皮切丝炸成. (洋葱最外面最干果层皮,平日会掉果层嘢). 虽然系平日唔会食GE嘢, 但炸咗又OK㖞.
如果我冇记错, MENU写块扒6 OZ. 上到枱见到大约9.5CMX5.5CM大, 真系好细块, 肯定冇6 OZ. 咁味道如何呢? 好味的话就细块D我都原谅佢. 块扒冇调味, 盐味都冇. 呢样都唔紧要,因为食牛系食牛肉味, 唔系食调味. 问题系, 呢块嘢丁点肉味都冇. SUPERMARKET 几十蚊块扒都有牛味. 但呢块嘢你食落都唔觉你食紧牛. 好利害! 但最最最唔要得GE系, 我食到D SODA粉味! 个厨用SODA粉”哪”过块扒. 以为100天牛好巴闭, 原来就系咁.
注: 我妈食个红鱼柳都系冇乜味. (另外一个家人食单一件US牛扒, $235, 都话乜味都冇. 但果个屋企人味觉唔系太灵光, 所以食唔到SODA粉味.
汁系无花果汁, 超淡, 甜甜哋. 引唔超块扒GE味. 我一直都兴食扒点汁, 但都放弃咗D汁. 因为点咗等于冇点, 仲搞到块扒甜甜哋, 怪怪咁. 我婆婆问我: D汁爱呢做乜架? 咁淡,点呢做乜呀? 真系一矢中的.
至于配菜个薯蓉饼, 冇味精, 都OK GE. 但又系嫌佢㶶咗D.
SAFFLE甜品:
一般货色, 嫌甜咗D.
红酒 - Tercia de Ulea Cosecha 2008 (Spain):
枝酒我简GE. 以$208计, 几好. 酒精15, 系多咗D, 一般我唔钟意14.5度以上GE酒. 但胜在本身酒味浓郁, 果味又够, 所以唔难饮.
食完WAITRESS姐姐问D嘢点. 我叫佢自己睇OPEN RICE. 佢话可能有D嘢做得冇咁好, 但佢哋个厨好在可以保持到水准. 我都唔系好明佢想讲咩. 点样可以有D做得唔系咁好,但又同时可以保持水准? 真系耐人寻味 (SORRY吓WAITRESS姐姐,你都系打份工啫). 我心谂D咁GE水准, KEEP 唔KEEP到都罢啦. ANYWAY, 我估佢个厨功夫有D GE, 但无奈食材太差,所以返魂乏术. 200几蚊个SET DINNER, 可能系咁上下啩? 但唔系SET DINNER个扒都系咁款㖞. 不过公平D一句, 依家外面成$400一块GE扒, 都尚且得丁丁咁多牛味. $200可以EXPECT D咩呢. 如果我食唔到SODA粉味,可能都会收货GE. SODA粉呢环真系有D败笔. 唯一一大优点系一D味精都冇啰.