2016-04-12
岩岩先同朋友讲,香港既天气已经冇左春天,刚刚完左个冬天就已经系夏天,迟d可能连秋天都冇埋。废话讲完,星期六约左好姐妹行街,假期旺区食饭一定超full,订位是常识吧,不过都真系唔明点解都仲有好多人冇订枱呢个习惯。。。Anyway~Book左位都要等左一阵,企左一阵愈来愈多人,好彩入得。都系𠮶句,出得街食饭就唔好嗌肥。牛油粟米好甜,蟹籽沙律太多沙律酱,辣酒煮螺,仲食到有小小酒香同够辣。刺身我地样样都试过晒,最好食系三文鱼,虎虾,带子同虾。三文鱼虽然唔算好肥,但文理适中同够厚肉,虎虾中size,肉质好爽,沾埋个汁食,正!带子大粒同好甜,不过佢应该一开二,唔系原粒上,所以我地叫左好多round ,虾好大只同好甜,头系有膏。寿司必叫我既最爱芥辣八爪鱼,同海胆!坦白讲,黎呢度食都系为左个海胆军舰!军舰keep到紫菜系脆,海胆军舰份量一d都唔少,入口鲜甜同绵绵的,正正正!芥辣八爪鱼望落个样虽然唔讨好,但依家系我既最爱,够呛够啃!其他就不过不失。温泉蛋真系做到𠮶个效果,我睇其他blogger话系日本蛋,不过我自己就唔识分喇。食日本野天妇罗不能少,最好食系多春鱼同冬菇,好干身,冇油腻感。烧物只系叫左小小
Book左位都要等左一阵,企左一阵愈来愈多人,好彩入得。都系𠮶句,出得街食饭就唔好嗌肥。牛油粟米好甜,蟹籽沙律太多沙律酱,辣酒煮螺,仲食到有小小酒香同够辣。刺身我地样样都试过晒,最好食系三文鱼,虎虾,带子同虾。三文鱼虽然唔算好肥,但文理适中同够厚肉,虎虾中size,肉质好爽,沾埋个汁食,正!带子大粒同好甜,不过佢应该一开二,唔系原粒上,所以我地叫左好多round ,虾好大只同好甜,头系有膏。寿司必叫我既最爱芥辣八爪鱼,同海胆!坦白讲,黎呢度食都系为左个海胆军舰!军舰keep到紫菜系脆,海胆军舰份量一d都唔少,入口鲜甜同绵绵的,正正正!芥辣八爪鱼望落个样虽然唔讨好,但依家系我既最爱,够呛够啃!其他就不过不失。温泉蛋真系做到𠮶个效果,我睇其他blogger话系日本蛋,不过我自己就唔识分喇。食日本野天妇罗不能少,最好食系多春鱼同冬菇,好干身,冇油腻感。烧物只系叫左小小,呢度既冬菇系唔错,冇论天妇罗定烧都一样岀色,都仲好juicy 同好香菇味,不过菠萝就唔够甜同有渣,鸡肾第一次食,爽爽地,都ok。呢度甜品选择都几多,而且质素高!我地两个食完咁多野都忍唔住叫左一大盘,呢个仲唔系甜品小放题?!