今日去开荃湾荃丰买电脑用品,所以喺附近揾好嘢食,时间尚早,一于揾间放题擦餐饱。上网见到好多人介绍佢地嘅宇治抹茶雪糕芭菲,一间放题做到咁有心思嘅甜品,我觉得值得一试。六点半已经到咗所以我哋唔使等位,环境唔错好整洁光猛,我哋坐咗一张窗口嘅卡位非常舒适。店员介绍我哋一个好特别嘅汤底就系冬阴公汤底,特别之处系佢带啲麻辣嘅,我哋钟意食辣就决定拣依个汤底。而家做紧promotion, Like 佢哋嘅Facebook就可以送一碟澳洲和牛,肉质鲜嫩,甜香牛味,口感嫩滑,雪花平均,没有筋膜,配埋冬阴公汤底有啲刺激。配料方面,蔬菜几新鲜,丸类都系一啲比较特别嘅款式,稻庭乌冬好好味,烟韧有咬口。我要赞一赞佢哋嘅响铃,好多地方嘅响铃都容易碌到中间唔熟外面又太林,呢度嘅响铃就真系3秒就已经好均匀,恰到好处非常好食。刺身方面,甜虾够大只够鲜,其他刺身算中上水准啦。寿司胜在佢哋有心思,例如海胆三文鱼籽军舰寿司,黑松露带子寿司,松叶蟹棒寿司,同埋佢哋真系即叫即做,紫菜系脆嘅,咬落去有『嗦』一声,衣点加分。帆立贝裙边沙律,松露粟米,金菇牛肉卷都做得好食。炸物方面每一款既配搭都好有特色,所以都每款叫咗一个,最喜欢系流心

冬阴公汤底

澳洲和牛

炸物方面每一款既配搭都好有特色,所以都每款叫咗一个,最喜欢系流心一口芝士,薯仔虾卷,榴梿炸弹,一口咬落去榴梿炸哂出嚟,。

几饱都要试佢地既主打甜品宇治抹茶芭菲,卖相已经吸引,层次丰富。有宇治抹茶雪糕,红豆,可可脆,忌廉,搽茶啫喱条同小丸子。
抹茶本身带甘香味,有助减轻饱腹感;所以作为饭后甜品,留下淡淡的茶香回甘,非常适合,
抹茶控既人一定会满意,衣个确实做得非常好。

宇治抹茶芭菲

另外叫左
D24榴櫣pancake ;榴櫣肉口感幼细,D24系苦甜度比较适中,唔会太苦涩抢左甜品既味度,我想再贪心d , 榴櫣肉再太旧d 忌廉少d 啊。

榴櫣甘露;丸子有咬口,甘露中既榴櫣味也恰到好处,西米也足料。
京都豆腐慕丝;质感结实,豆腐味清甜,适合唔钟意食太浓太甜既人。
D24榴櫣pancake

京都豆腐慕丝

8:30埋单走时已经全场爆满。环境,服务没甚么可以挑剔 。
甜品非常到位,意想不到既高水准,净系食甜品已经值回票价。
另外佢地有做生日优惠,生日前后都有折,下次有朋友生日会考虑再嚟衣到食,多d 人又可以试多几款甜品
2017-06-28
冬阴公汤底