2015-12-15 1846 浏览
早几个月先嚟过The Pudding Nouveau,纯粹喺带表姨甥女试佢个英式全日早餐及顺道一试新出嘅甜品「乌龙茶法式炖蛋」,其实当时个甜品已出了一段相当时间,不过,对我嚟讲算喺新嘢,总之偶尔遇见就当然会试吓 。之但喺今晚嚟到嘅目的就明显啲,喺试试佢哋几款甜品嘅新走势。自从佢哋加多几款咸食,依家见晚上嘅饭市都多咗客人嚟帮衬,唔使等到八、九点先旺场!新出嘅就喺一系列以「鸡尾酒 + 雪糕」而制作嘅创意甜品,共有3款,每一款都以一种鸡尾酒融入雪糕里面 ,而其余食材配搭及卖相,都环绕番个鸡尾酒嚟发挥,我哋就试咗其中两款。 Strawberry Margarita with Strawberry Rum Ice Cream $78 以鸡尾酒杯盛载整道甜品,高雅透彻,睇到里面加入唔少材料,卖相让人睇得赏心悦目、诱惑吸引。配搭方面,由下而上有松化嘅金宝碎 、朱古力脆粒,一层夹一层,杯面就喺一大球自家制嘅士多啤梨冧酒雪糕,再伴以乳酪、新鲜士多啤梨、蓝莓,加只威化纸蝴蝶做装饰,最欣赏佢个细心位喺跟鸡尾酒咁,将杯口边黐上少少扮盐花嘅士多啤梨糖粒 。个雪糕球估唔到入口个酒味都几重,不过,士多啤
「鸡尾酒 + 雪糕」创意甜品

。个雪糕球估唔到入口个酒味都几重,不过,士多啤梨味就略为唔明确,但一羹过夹埋啲金宝碎 同朱古力粒,味道丰富,感觉几得意
Pina Colada with Coconut Rum Ice Cream $78

基本上个甜品底同个Strawberry Margarita一样,都喺金宝碎 、朱古力脆粒、乳酪为基础,生果改用菠萝,装饰则用上威化纸小花。主角嘅酒味雪糕球喺椰子冧酒雪糕,但又奇怪,个酒味较轻盈,无Strawberry Margarita咁抢,相反,椰子颇突出,感觉又几清新。不过,卖到$78一客,期望菠萝一环喺用上新鲜货色,咁先喺佢哋出品嘅一贯品质
Tiramisu $108

此外,仲有一款新品,就喺依一款意大利鸡蛋Tiramisu,喺店家最新出嘅甜品,以意大利芝士饼嘅概念嚟创作,店员标榜话用上100%嘅意大利鸡蛋,真喺要嗒真啲个蛋味先。既然喺要创新,卖相就自然唔喺见惯见熟个样啦,底层以金宝碎垫底,跟住橙黄色嘅意大利鸡蛋加马卡风芝士做嘅芝士浆,柔滑富蛋香,云呢嗱雪糕加上唂咕粉,浓香幼细,如果金宝碎改用番啲浸咗咖啡酒嘅手指饼,会唔会又再多番啲意大利芝士饼嘅神髓呢
?另外,好味还好味,但确实觉得有点贵
Tiramisu
因为跟店主都有啲相熟,食到尾,捧咗个圣诞树蛋糕出嚟俾我哋试试俾啲意见,意见就唔敢讲,当喺交流一下。晌度再次多谢店主先
噢.圣诞树圣诞蛋糕 $248

依一款应节嘅蛋糕名为:「噢.圣诞树圣诞蛋糕」($248),之前有早乌优惠卖$208,不过,依家无咗。从订单所见,蛋糕以朱古力蛋糕为基础,再加有绿茶慕丝及白朱古力忌廉,老实讲,外观好杀食,够晒吸引兼应节,单喺啲绿茶慕丝树花逐个逐个唧已经喺一担手工啦
噢.圣诞树圣诞蛋糕
切开一睇,一层又一层嘅朱古力海绵蛋糕拼朱古力慕丝,内藏少少朱古力粒,香浓而充满朱古力味,而外层喺绿茶慕丝,做得柔滑富绿茶香,不过,两者拼埋个人就觉得有啲过甜,食少少唔觉,如果好似小弟咁一次过食1/4个,则有少少「漏」嘅感觉。佢哋之前都有用乌龙茶做法式炖蛋,咁揾乌龙茶味慕丝代替朱古力慕丝,唔知效果会唔会轻盈少少?入口无再咁重味呢?最后有一样好奇要向店员查询,就喺食完个蛋糕都唔知啲白朱古力忌廉晌边,原来喺加入晌绿茶慕丝度
,唔怪得有点过甜嘅感觉,可能唔加嘅效果仲好添!
噢.圣诞树圣诞蛋糕
虽然依家订无咗个早鸟优惠,不过,卖相咁靓,圣诞节开派对买番个会喺好唔错嘅选择。
$88 (其他)
Tiramisu