钟意食Macaron大家,可能听过La Maison Du Chocolate、Laduree、Paul Lafayet、Jean-Paul Hevin Chocolatier、DALLOYAU甚至系今次介绍既Pierre Hermé Paris。我会知呢间Pierre Hermé Paris系因为女朋友系日本做野时食过两间好食既Macaron就系Pierre Hermé同Laduree,但佢话Laduree系热朱古力好饮而Pierre Hermé系Macaron好食,一直都系想像佢点好食法,原来香港系有分店,好好彩系情人节有机会食到女朋友买既呢间Macaron,佢话玫瑰系最好食,食完我完全同意,而且系我食过最好食既Macaron。Pierre Hermé Paris以前系Ritz Carlton、海港城有分店,呢家就得返IFC呢间店,Macaron系无得散买,呢个可能系唯一缺点,要一盒盒咁买再拣自己钟意食既味,礼盒装有4个、7个、12个、18个同40个,如果想试下岩唔岩自己口味可以试4个先,而味道有INFINIMENT既12种同SIGNATURE既6种,有时仲会有特别口味好似榛子白松

Macaron

Pierre Hermé Paris以前系Ritz Carlton、海港城有分店,呢家就得返IFC呢间店,Macaron系无得散买,呢个可能系唯一缺点,要一盒盒咁买再拣自己钟意食既味,礼盒装有4个、7个、12个、18个同40个,如果想试下岩唔岩自己口味可以试4个先,而味道有INFINIMENT既12种同SIGNATURE既6种,有时仲会有特别口味好似榛子白松露、鹅肝榛子味等。
1️⃣ 玫瑰荔枝红苺 💰40(👅: 9/10)
Macaron

外表系粉红色加D深色既粉红色,手感好似枕头咁,轻按落去唔会烂会慢慢反弹,一咬落去发觉不得了,外表系薄薄脆脆咬落系非常酥脆,一咬就好似溶系个口入面,浓浓既香气随即涌现,但同时会有烟韧感,真系外脆内软,同时内馅湿润度足够唔干身,口感札实丰富,撕开薄脆外层会睇到松软绵密既内层,好似打左D空气入去咁,有D似食紧棉花糖咁,呢个口感既比例可以话系拿捏得好好。
可以系成份表睇到Macaron主要系用蛋白,杏仁粉,白砂糖同糖霜整出黎,但呢间既Macaron食落唔会觉得系食紧一啖糖,甜度我觉得系适中。
玫瑰荔枝红苺中间既配搭非常好,食落会好似乳酪既creamy口感,会食到小小酸酸既红莓果肉,同香甜既荔枝、清香既玫瑰相相映成趣,味道好fresh又好食,
不过咁多个口味,玫瑰荔枝红苺系比较甜D,Macaron中间会夹住荔枝红苺既酱,食落系几甜下,不过我觉得可以接受。因为荔枝红苺既酱味太出,玫瑰味会无咁出但都会食到小小。PHP系味道发挥都系非常好,但味道又唔会太过人工。
2️⃣ 玫瑰花瓣 💰40(👅: 9.5/10)
玫瑰花瓣系我最钟意既味道,外表系粉红色既Macaron,靠近会闻到玫瑰既香气,内馅既夹心馅料系用花瓣做成,食落花香味重而且清甜,甜度完美而食得出馅料札实。
佢同玫瑰荔枝红苺既分别就系玫瑰荔枝红苺既荔枝红苺味好出,食落好甜会抢左玫瑰既味,但呢个玫瑰花瓣就只会食到玫瑰既味道同香味,如果只想食到玫瑰既味道食呢个就岩,市面好多玫瑰味既野食都系好假既香精味,呢个会好似食紧handcream咁。
3️⃣⃣ 开心果 💰40(👅: 8.5/10)
外表系开心果既绿色,食落开心果味非常浓郁但完全唔甜,会食到粒粒既开心果碎,平时好小食到开心果咁重既甜品不过呢个几出色。
4️⃣⃣ 巴西黑朱古力 💰40(👅: 8.5/10)
外表随左系朱古力既颜色之外,仲多左D朱古力既斑点,可以闻得出既朱古力香味。食落系有惊喜,因为无谂过呢个朱古力系完全唔甜,唔甜系因为佢系朱古力70%,但朱古力味系非常之浓郁,系好纯正既朱古力味,食哂完全唔觉得好HEAVY。内馅依旧够湿润,好似食紧慕丝咁,凝固左但好似无硬度咁,口感丰富。
5️⃣⃣ 云呢拿焦糖 💰40(👅: 8/10)
外表系云呢拿既米白色加上有D金粉做点缀,闻落有小小自然既云呢拿香。
内馅既焦糖味够厚,浓得黎唔会太甜,口感够软棉,外层够脆但内心黏软,形成对比。不过会觉得味道系咁多种之中无咁有惊喜,有小小系EXPECTATION当中,但口感每一啖都系EXPECT唔到。

🌟网上有比较过Pierre Hermé Paris、Laduree、Jean-Paul Hevin Chocolatier同DALLOYAU既Macaron,结论系PHP系比起其他重量同厚度系最高,而且食落唔算甜,酥脆正常不过烟韧度足够,系4者之最。

我无去过巴黎食本店,不过出品质数应该系非常稳定,有系日本食过既话味道系一样,甚至系同巴黎店无分别。虽然4个盒装将近40蚊一个Macaron,应该系巴黎店既一倍价钱,但我会话非常值得,我唔系成日食Macaron不过第一次食呢间真系一秒爱上,尤其系玫瑰味道,呢家每次经过IFC都会想买黎食。
👅味道: 9/10
🍴环境: 7.5/10
💰消费: $160/4个 (服务费: NA)
2021-02-14
  • 玫瑰荔枝红苺