想黎呢间餐厅试佢个甜品画好耐啦! 但之前一直都冇机会, 琴日终于可以同我既朋友黎呢度叹番个舒适既下午茶。我地拣左"Improvisation", 呢个就系甜品画。首先,佢地会供应2杯士多啤梨汁, 佢系用test tube装住,果汁甜甜地,几清新。跟住个师傅就会俾我地拣要黑 、白或灰色做甜品画既底版。我地就拣左黑色,因为黑色做底应该会令幅画更明显同突出。师傅喺黑色版上一边画画, 一边同我地倾计, 有互动,成个气氛都好唔同,仲俾我地试下画上去,好正~师傅整雪糕时,雪糕碗不断冒白烟, 充满著神秘感。甜品画上有柑桔味啫喱、朱古力脆片、大树菠萝干、蕨饼、红豆糕、2款唔同味道既雪糕等等。好钟意甜品既presentation。食完甜品,仲有一杯饮品可以拣。我拣左signature fruit tea, fruit tea 饮落有花香,旁边仲会附上一小杯蜜糖以增添饮品既甜度。
我地拣左"Improvisation", 呢个就系甜品画。

Improvisation

师傅整雪糕时,雪糕碗不断冒白烟, 充满著神秘感。

signature fruit tea

2018-02-11