2017-10-16 1157 浏览
因为见到某fb page介绍依度既甜品几吸引 所以趁今个weekend得闲 就专登入黎大围试下本身以为餐厅会位于系屋邨商场入面 但原来佢系冬菇亭铺位 好有特式 始终香港冬菇亭愈来愈卖少见少 望住个menu既甜品 样样都好吸引 可惜佢3间分店对于九龙人既我地都好远 所以一次过叫左几个甜品试下咖哩拼盘好足料 有鱿鱼猪皮厨师肠鱼蛋萝卜 份量都几多 咖喱味够重 但对唔食得辣既人黎讲 可能会觉得有d辣 萝卜好甜同埋好林 但略有少少渣" 猪皮几入味但每块都有少少猪毛 虽然知道系难d避免 但始终都会对食欲有少少影响盐酥鸡扒面我拣左萝卜汤底 个汤唔觉有萝卜既清甜味 个人认为似腩汁多d 面质好硬 有d似系未煮熟咁 对本身钟意食硬面既我都觉得有d唔系太接受到 鸡扒方面唔系太食到盐酥鸡既味道 可能系调味粉落得比较少 似普通炸鸡扒多d 不过都炸粉够薄 整体黎讲都还可以 3.6牛乳雪糕配椰王果冻呢个系跟餐+$16 本身以为系成个椰皇上 不过咁样拆开都几好 食得方便d 雪糕好重奶味同够哂软滑 最钟意个椰王果冻 好清甜 真系似纯椰青水整而无沟水既果冻魔鬼3兄弟心太软即叫即整 制作时间大概10分钟左右心太软一打开
因为见到某fb page介绍依度既甜品几吸引

心太软一打开 D朱古力浆好澎湃咁流哂出黎
朱古力奶冻有淡淡既朱古力味 味道唔太突出
朱古力雪糕同牛乳雪糕一样软滑 但个人比较钟意牛乳雪糕多d

榴梿山
我相信钟意食榴梿既人最怕系食到假榴梿味既野食 呢个榴梿绵绵冰冇令我失望
d冰既榴梿味做得唔错 以经觉得几浓郁 点知个雪糕球更浓味 真系食到一丝丝榴梿肉
小丸子都好烟韧 因为水晶冇咩味道 所以好夹同榴梿呢d浓味食物
冇记错佢好似仲有个再浓d既选择 呢个普正常版都已经咁好味 特浓版一定不得了
有一个细心位要加分 就系佢只碟系应该雪冻左先放冰 所以d冰食极都唔会好快溶 快到最尾一啖都仲可以保持住绵绵冰既样
朋友唔食榴梿 我自己当饭食咁食左一个绵绵冰 好饱好饱好饱但大满足

整体黎讲成餐饭都好惊喜 无谂过屋邨小店有咁既水准
甜品价钱略嫌有D贵 不过如果佢会系九龙开分店的话 我一定会再去支持 要试埋其他想食既甜品
2017-10-14