2018-04-13
今日同男朋友嚟食京林屋,初头佢唔系好想食,因为觉得呢间系食绿茶甜品居多,食正餐嘅话呢度会好细碗,但系食完之后佢就180度转变啦!夜晚6点半嚟到,餐厅未算好多人,我哋拣咗和座嚟坐,因为未坐过呢啲,所以都觉得几得意,私隐度几高。睇完餐牌决定叫林屋和食料理,鳗鱼饭,稻庭面,焙茶卷蛋同忌廉抹茶牛奶。2个人叫5样嘢真系几多。首先嚟嘅系稻庭面,配上两件鱼饼同脆米。上菜时仍然好热,值得加分。脆米亦都无变腍,同面一齐食出其地夹。因为男朋友太肚饿所以佢净系比我食两啖。之后嚟咗个鳗鱼饭,鳗鱼份量好多,应该系原条嘅,配埋前菜,饭同汤。好想讲下前菜-腌萝卜,好好食,酸酸甜甜好开胃,不过得4条,好想再加!不过鳗鱼就有少少偏韧,整体都唔错嘅,我哋两个都食唔晒!另外林屋和食料理,有好多款唔同嘅小食,同样地配埋前菜,饭同汤。个人最钟意食当中嘅鱼,面头嘅酱汁甜甜地,好啱送饭。其他嘅小食都唔错,同男朋友share 咗嚟食。至于饮品方面,叫咗热嘅忌廉抹茶牛奶,但系嚟到时饮品唔够热,可能因为上面d cream 冻。食完咸食之后叫咗店员上甜品,旁边嘅雪糕同卷蛋嘅茶味好浓,今餐食得好满足,重点系咸食份量都唔少呀!