2019-07-13 37 浏览
老公话同事提及有间新餐厅好得意,就想系我生之前带我去试下,本身都冇特别期望,去到就有D大吃一惊,真系成个装潢都系似捉古代客栈(除左厨房之外)。升降机门一开,就大大个牌面入眼,都有少少震撼感嘅。店员(身穿店小二服装)虽然好忙,但见到我地都即刻冲过黎带位。见到餐牌虽然好多选择,但大肚婆选择其实唔多,太冻或太甜都唔太适合,加上dinner时间,就叫左少少点心,加呢度招牌特色甜品。当日客栈差唔多坐满晒,野食都冇咁快上枱,就利用呢段时间周围行下。老公对d武林秘笈好感兴趣,觉得都好新意,我觉得收银台嘅酒壶柜都比较有趣,之后仲睇埋有咩古装衫可以试,可惜客人好多,冇咩选择,而且d衫同配件都乱晒,有d仲跌左落地,呢方面卫生可能差少少,我求其揾左件皇帝衫试就算。叫点心有茶配,个茶壶好传统,d杯细细只,好有格调。不过食野时就觉得个杯太细,keep住要斟茶,有少少麻烦,再加上客人多,要加水都要叫几次先有,要俾d耐性。$22 香滑奶皇包︰同酒楼点心好似,大小适中,仲要热辣辣上枱,食落好香奶皇味,不过少少可惜嘅就系唔系流心,如果系流心应该会更好味。$22 手拉白布肠︰肠粉系偏硬身,唔易散开,亦好易挟,呢点我比较欣

$22 手拉白布肠︰肠粉系偏硬身,唔易散开,亦好易挟,呢点我比较欣赏,因为我最惊d肠粉易散,会冇左质感。
$20 金菇肥牛卷︰2条4件,份量少左d,不过都好够味,不过不失,但如果人多一齐去就会唔够分。
$88 象棋牛奶冻︰食呢个要俾d耐性,幸好上枱有d惊喜,真系模拟棋盘。而家我大肚唔食得太甜,呢个牛奶冻唔会太甜,细细个都易入口,老公就觉得唔够甜,可以再甜d,同埋棋颜色调转左,不过我觉得已经好有心思,起码系其他餐厅从来未见过,值得试下。
2019-07-04