2017-07-19
落大雨嘅季节系需要食返啲甜嘢舒缓一下心情既,所以就去咗食 Ufufu Cafe 新推出嘅山梨县水蜜桃芭菲 & 班戟。根据我嘅印象,上年都同样有水蜜桃芭菲,但系今年嘅水蜜桃好似比上年嘅大个咗!Parfait 上面系一整个水蜜桃呀!冇呃你架,水蜜桃仲要系大到差啲装唔落个杯,哈哈!呢杯 parfait 绝对系 instragrammable,可以呃返唔少 Like 呀!而里面其他材料就有 peach sorbet, corn flakes, cream, fruit mix 等等。我唯一嘅 comment 就系 peach sorbet 加返少少果肉入去就冇得弹啦!整体黎讲味道同卖相都抵赞,不过进食时就比较麻烦,要好小心唔好整泻晒。Pancake 就只系得半个水蜜桃,呢个果肉明显比较粉红,加上上面轻轻洒咗 icing sugar,令到佢更加甜到漏!虽然唔系呢期最 hit 嘅 souffle pancake,但系 pancake 有成 3cm 咁高身,大大份望落嘅卖相都够晒吸引,配埋 maple syrup 甜甜地又唔会太干身。不过身为尊贵嘅人客都系有少少要求嘅,咁我就梗系希望佢迟啲推出埋 s
Pancake 就只系得半个水蜜桃,呢个果肉明显比较粉红,加上上面轻轻洒咗 icing sugar,令到佢更加甜到漏!虽然唔系呢期最 hit 嘅 souffle pancake,但系 pancake 有成 3cm 咁高身,大大份望落嘅卖相都够晒吸引,配埋 maple syrup 甜甜地又唔会太干身。不过身为尊贵嘅人客都系有少少要求嘅,咁我就梗系希望佢迟啲推出埋 souffle pancake 啦!期待期待!!