2017-03-19
老婆个家姐一家人住晌碧涛花园,所以,马铁嘅石门站一年都有机会嚟一两次,睇住佢对出嘅荒地变商场「京瑞」,是日同老婆嚟到沙田万豪酒店嘅MoMo Cafe叹个甜品自助餐,同样喺由露天停车场变成酒店,感觉好似转眼间嘅事。餐厅啱啱新推嘅自助餐名为「环球之旅甜品自助餐」,供应时间逢周六、日,3:30pm-5:00pm,成人每位$118 + 10%。但跟指引上载甜品自助餐相片到facebook或instagram,可享净价每位$98,划算好多 。餐厅嘅环境非常舒适,地方故然阁落,采光十足,一室雅致嘅暖和木系,让人感到写意悠闲。中间更有一大区域梳化椅,甚有叹下午茶嘅感觉,不过,食起嘢上嚟就有啲唔方便,所以,都喺拣番近窗口啲餐枱位,同样宽敞舒适。因为喺「甜品」自助餐,所以,清一色以甜品为主,所有甜点都放晒晌中央甜品区,走一圈就一清二楚有啲咩款式,粗略所记,有近30款,款款都精致的骰,后面仲有一组糖果柜,共14款得意糖果。咁称得「环球之旅」,就要包括多国嘅甜点,本土嘅就故然唔少得啦,仲有澳门、台湾、日本、马来西亚、新加坡、泰国、英国、法国、德国、意大利、瑞士、美国……等多国款式。每款甜点都配上名牌,除知道
小弟一向食自助餐第一轮例牌都会喺沙律或生果,志在先开开胃,之后再拼搏,不过,佢哋嘅甜品自助餐无提供沙律,就只好食多几片生果,以及晌朱古力喷泉度整几粒朱古力火龙果及菠萝。 第一轮 甜品碟
因为目的都喺食甜品,所以都喺尽量样样都想试,故随心拎,无话精选要拣边款。第一转拣咗椰挞、葡式蛋挞、面包布甸、提子松饼、榴梿酥饼、焗苹果卷。 依一转以面包布甸、提子松饼、焗苹果卷几款做得较好食。干身挺实嘅提子松饼搽啲忌廉芝士,未必喺人人都喜欢嘅质感,但小弟就几钟意嘞。而焗苹果卷做得颇出色,横切面睇出苹果喺切片做,一块叠一块,口感比切粒好,又加咗提子干、肉桂粉,味道层次好,再者,个皮够酥脆,当然,热啲就最好啦! 椰挞充满椰香,口感湿润,算唔错;葡式蛋挞虽然有热灯照住,但保唔到咩温,所以,欠热度嘅葡挞感觉都喺差少少,还好蛋浆够滑;榴梿酥饼外皮几挺酥化,咬落榴梿味几香,只喺榴梿果肉太少。 第二轮 甜品碟
食完第一转抖抖回气,而第二转所拣嘅甜点有以下款式:班兰戚风蛋糕、班兰椰丝卷、薰衣草忌廉泡芙、意式奶冻、珍珠奶茶奶冻、朱古力冬甩、布朗尼、香橙芦荟杯。 今转嘅甜点款式都颇有特色,几钟意薰衣草忌廉泡芙、珍珠奶茶奶冻、朱古力冬甩、布朗尼依四款,超好食,尤其布朗尼,朱古力味浓郁,唔又唔止里面有合桃,外面仲加有一大粒果仁,正呀!不过,部份食物可能因摆放耐,流量慢,变得唔太好食,如班兰戚风蛋糕、班兰椰丝及下一转嘅和菓子,味道OK嘅,可惜外皮或外层有啲干硬。意式奶冻同香橙芦荟杯做得比较「实净」,欠缺应有嘅质感。 第三轮 甜品碟
再后一轮甜品碟,所拣嘅几款精致甜点如下:和菓子、铜锣烧、杞子桂花糕、椰汁西米糕、合桃酥、彩虹千层糕。 铜锣烧因为喺现场即做,填满清甜红豆嘅铜锣烧,掂㖞,不过,最好拣佢即做好嘅嚟攞,咁饼皮先「新鲜」软绵,有啲做好摆晌度,肯定无咁好啦;椰汁西米糕及合桃酥同样做得几好,前者好滑充满椰香,后者松脆。但其余几款就不过不失,唔试都无损失。 即焗紫薯梳乎厘
即近尾声,九成几饱就唔敢成碟成碟咗拎,打游击逐款甜点试试。紫薯梳乎厘喺店家推介,唔单喺即点即焗够热辣,虽然无焗到弹高成倍,但不失松软轻绵,而且,薯味足,真喺唔错。 木桶豆腐花
是日最后一道甜点,小弟无乜点食,老婆就赞佢几嫩滑,有豆香。 热咖啡、热红茶
食甜点,无论如何都要衬番一杯咖啡,所以,小弟就要咗鲜奶咖啡,虽然喺机冲,还好咖啡够醇香,只喺无撞奶泡所诱发出顺滑均匀嘅感;老婆就要杯红茶,有消滞安神之效。 虽然餐厅嘅环境非常舒服,晌星期六、日嚟迤吓,不知几爽,但「 甜品」自助餐在香港人而言,都喺较小众嘅兴趣,所以,能长期吸客都好有限。然而,提供一啲沙律、咸点、酥饼、面包、三文治……等等咸食,变为「下午茶」自助餐相信有更多人有兴趣,选择亦无咁单一。