2015-10-26
见网上有人赞呢间点心舖好味, 今日特登黎试一试. 我地搭红色小巴入去宜安街, 其实一落车就系, 不过如果由地铁站行过去就有D远. 今日星期六, 去到都几多人, 好彩啱啱仲有张二人枱. 我地叫咗几个点心同两个甜点. 点心方面都做得唔错, 虾饺, 牛栢业同牛肉都好味. 因为系即蒸, 所以上菜前都要耐心等侯. 点心蒸出黎唔会烂, 保留到原有个种弹牙感觉, 而且食落都系食材原味, 甜咸度适中, 做得几好.我自己钟意食甜野, 就特别钟意佢个马拉糕同埋酥香紫薯饼. 马拉糕出笼热辣辣, 非常松软而且做得好香. 而另一个香酥紫薯饼系我第一次试, 外层系用咗千层酥个只皮, 脆脆地咁样, 里面系用咗紫心番薯. 食落口感外脆内软, 有番薯香味但又唔会太甜. 好味!
酥香紫薯饼
马拉糕