2017-07-22 257 浏览
生日放假,老公知我一向钟意食日本野,所以同我黎左呢间任食嘅日式火锅放题料理,俾我尽情刷餐劲咁话㖞~「牛の锅」系以日本菜火锅为主题,餐厅位置系荃湾悦来坊二楼。我哋拣咗个A餐,晚市放题2小时 - 日本料理+火锅+甜品,平日每位 $208+10% 。呢度最正系有生日优惠,寿星仔/女系生日前后一日惠顾,有二人同行一人半价。 汤底有6款选择: 九州猪骨汤 / 黑松露龙虾汤 / 鲜蕃茄浓汤 / 北海道牛乳汤 / 麻辣冬荫公汤 / 干贝昆布清汤北海道牛乳汤 我哋要咗北海道牛乳汤。未试过牛乳汤底,感觉几特别,有淡淡嘅牛奶香,又唔会遮盖牛肉同其他食材既味道。点好汤底,可出去出面拎火锅生料、饮品、酱料都是自助形式。有罐装饮品、纸包饮品。热茶: 玄米绿茶、乌龙茶。 如果热爱生啤的话,可以+$28任饮生啤。丸/菜/ 菇/ 面/豆腐等,选择好多。生料拎左少少~ 梗系主攻其他啦~ 我出去拎野时,老公已点好每款肉一碟黎试~ 美国牛肉同平时自己买番屋企打边炉嘅美国牛,味道差唔多。美国极上牛肉一望就见同美国牛有分别,雪花分布平均,牛味浓郁,口感嫰滑。薄薄地,渌一渌就食得。推介~ 精选豚肉 望落肥嘅比例都几多,但食落几好
「牛の锅」系以日本菜火锅为主题,餐厅位置系荃湾悦来坊二楼。

我哋拣咗个A餐,晚市放题2小时 - 日本料理+火锅+甜品平日每位 $208+10% 呢度最正系有生日优惠寿星仔/女系生日前后一日惠顾,有二人同行一人半价。

北海道牛乳汤

点好汤底,可出去出面拎火锅生料、饮品、酱料都是自助形式。

丸/菜/ 菇/ 面/豆腐等,选择好多。

火锅生料
生料拎左少少~ 梗系主攻其他啦~

我出去拎野时,老公已点好每款肉一碟黎试~

美国牛肉
同平时自己买番屋企打边炉嘅美国牛,味道差唔多。

精选豚肉
望落肥嘅比例都几多,但食落几好食,唔会韧。

Encore : 美国极上牛肉
美国极上牛肉
值得赞系 Encore 唔会俾少d或拖慢先黎,份量同样咁多。

印尼海虾
海虾大只新解鲜,肉质弹牙~

番薯天妇罗、蟹棒天妇罗、大虾天妇罗
炸物选择颇多,全部即叫即炸,上枱热辣辣,咬开仲出烟。炸物炸粉唔厚。推介榴梿炸弹同大虾天妇罗

Encore : 榴梿炸弹、大虾天妇罗
榴梿炸弹、大虾天妇罗

清酒煮蚬、酱汁金菇牛肉卷
清酒煮蚬、酱汁金菇牛肉卷
清酒煮蚬食唔到清酒味。金菇牛肉卷属正常味道。

串烧菠萝、盐烧海虾 、串烧日本鸡皮
菠萝好甜,烧得干身,唔错~  鸡皮烧到好似薯片咁,卜卜脆。

海胆手卷、软壳蟹手卷
手卷非常好,因为细细件而且入面饭唔多,唔怕食左会饱得滞。

刺身: 三文鱼、八爪鱼、墨鱼、包片、带子、北寄贝、甜虾、希灵鱼
老公唔食生嘢,所以我每样只嗌咗一片自己试,食材样样都好新鲜,好满足~

最后甜品时间,知道呢度竟然有榴梿嘅甜品,即时心心眼

梳乎厘蛋多士、精选绵绵冰、榴梿甘露、宇治抹茶新地
梳乎厘蛋多士热热地好食。绵绵冰系芒果味,老公大爱。榴梿甘露只食到面头有榴梿肉,甘露就冇乜榴梿味。绿茶雪糕应该系大热,见每枱都一定有一点,雪糕幼滑,抹茶味好浓。推介~

花旗参雪梨茶、D24榴梿班戟
D24榴梿班戟入面嘅cream好幼滑,用D24榴梿,所以榴梿味极浓,榴梿控会大爱。推介~

非常满足嘅一餐~ 甜品仲好有惊喜
唔知系咪心情好,我地两个人竟然可以食到咁多嘢。平日$208/位咁多野食黎讲,已经唔系贵。 而生日仲有生日优惠,平均每人$177, 简直抵到烂
2017-07-10
火锅生料