2019-03-13
Happy birthday to my colleagues🎂同事生日,又系有藉口食好啲嘅时间喇!! 今次同事拣咗喺九龙湾嘅呢间餐厅,其实佢前身系一间泰式半自助餐,试过都唔错架,不过佢转手之后就未嚟过食喇,今次就嚟会一会佢啦!!😛呢间餐厅嘅Menu都唔平,平均百几蚊一个set,仲要冇餐汤或者沙律,要加$18先有架。不过餐汤同沙律都其次,最紧要主菜够好食。今次我哋一行几人分别叫咗餐厅主打嘅龙虾包、忌廉鸡肉长通粉、素菜pizza,四式芝士pizza同埋牛肉汉堡。龙虾包因为系主打,所以质素唔错,个样同一般坊间嘅龙虾包无异,面包采用左烘过嘅厚方包🍞,中间夹左好多龙虾肉,个汁甜甜地,食落味道都唔错。佢配嘅薯条系我钟意嘅粗身薯条,食落有薯仔味,最初以为食一个包加薯条唔够饱,点知食落其实都好够㖞😋忌廉鸡肉长通粉虽然系普通菜式,但系要煮得好食又唔腻都唔容易。佢呢一款长通粉系属于多汁嘅类型,真系食每一啖都咁多汁,相信多汁怪一定好喜欢。不过我个人比较钟意偏干身嘅意粉菜式,呢一款就唔系咁特别吸引我啦。当然都要赞佢芝士落得重手,鸡又唔会好鞋,食落都几香嘅😊有惊喜嘅估唔到系素菜pizza,一上枱已经觉得个样都
有惊喜嘅估唔到系素菜pizza,一上枱已经觉得个样都几靓仔,用木板上分开6分Pizza。Pizza系薄底脆口Pizza,配以三色灯笼椒、番茄🍅、菇类同芝士,再配埋番茄酱,呢个组合令你完全唔觉得自己食紧斋,食完仲觉得好满足添!!
四色芝士pizza一样都系薄身脆口饼底,虽然我食唔出𠮶四款芝士到底系乜嘢芝士,但系你都觉得成件事好配合,系好味嘅!! 都算打破咗我一贯对食斋Pizza嘅偏见🍕
最后另一个同事叫嘅牛肉汉堡相对就冇咁特别喇,不过都睇得出佢块汉堡够厚又有肉汁,都好吸引㗎。同事话有肉汁嘅汉堡再加生菜蕃茄食落都好fresh。
最后想讲下间餐厅嘅装修,我个人几钟意佢果幅蓝色墙同佢嘅波波灯,加上当日有啲阳光,餐厅好光猛,令人觉得好舒服。好嘅环境配不错嘅食物质素,我谂都仲有机会会返兜,不过如果价钱平翻啲就更好啦,而家九龙湾想平平哋食个lunch都唔系咁易呀😅