2013-03-23
多谢老友食家嘅转介,收到今次嘅试食邀请,在此先多谢公关及酒楼方面嘅安排,我哋试食二人组又可以再次出动。季季红系喜尚集团旗下嘅中式酒楼之一,而屯门蓝地分店更曾经获得米芝莲指南推介,公关表示由于屯门地点比较偏远,收工时间屯门公路更有塞车嘅风险,所以最后安排在湾仔分店试食方便大家,十分细心体贴。湾仔季季红风味酒家系湾仔街市附近,我哋由地铁站行去,不用十分钟就已经到达。酒楼有两个门口,一边是酒楼入口,一边是外卖烧味。 季季红名符其实,果然好红,以红色为主,更有不少猪嘅摆设,配合佢哋嘅招牌菜 - 虾禾米乳香猪。 酒楼有二层,地方宽阔,红白色装潢,对比强烈,配上吊灯,增添中国风味。我们被安排在厅房内,自成一角,更加适合我哋今晚嘅生日季季猪宴。食中菜庆祝生日,多数都系食寿包,食得多可能有啲闷,而变化都系在于寿包嘅大少或者数量,再唔系就自己带蛋糕,估唔到季季红打破中式寿宴嘅框框,将招牌菜虾禾米乳香猪,变身成生日季季猪,意念创新,啱晒要庆祝生日,又想食猪嘅朋友。生日季季猪宴,附上生日礼盒,内有生日帽,眼罩,吹气棒等方便大家开生日派对。好喇!人齐了,大家准备好自己嘅生日 'Look' 后,我们开始唱生日歌
湾仔季季红风味酒家系湾仔街市附近,我哋由地铁站行去,不用十分钟就已经到达。酒楼有两个门口,一边是酒楼入口,一边是外卖烧味。 季季红名符其实,果然好红,以红色为主,更有不少猪嘅摆设,配合佢哋嘅招牌菜 - 虾禾米乳香猪。 酒楼有二层,地方宽阔,红白色装潢,对比强烈,配上吊灯,增添中国风味。我们被安排在厅房内,自成一角,更加适合我哋今晚嘅生日季季猪宴。 食中菜庆祝生日,多数都系食寿包,食得多可能有啲闷,而变化都系在于寿包嘅大少或者数量,再唔系就自己带蛋糕,估唔到季季红打破中式寿宴嘅框框,将招牌菜虾禾米乳香猪,变身成生日季季猪,意念创新,啱晒要庆祝生日,又想食猪嘅朋友。
生日季季猪宴,附上生日礼盒,内有生日帽,眼罩,吹气棒等方便大家开生日派对。好喇!人齐了,大家准备好自己嘅生日 'Look' 后,我们开始唱生日歌...Happy Birthday to You.......再吹蜡烛,今晚嘅生日季季猪宴正式开始。
虾禾米乳香猪 虾禾米乳香猪制作都几费时,首先将全只乳猪烧至半熟,用上秘制嘅酱汁涂匀全身,再用虾米,芋粒,混合米饭炒香。将炒饭塞满乳猪,再用针线缝好,放入炉烧 20 分钟,就变成虾禾米乳香猪。由于采用不够二十日嘅乳猪仔,脂肪比例不多,份量适中,唔会因为食完只猪就食唔落其他菜式。而生日季季猪都要同我哋一样,戴上生日帽同眼罩,唯一唔同嘅就系佢身上插上生日蜡烛,哈哈。完成吹蜡烛仪式后, 酒楼服务员再即席把底部嘅线剪开,再将乳猪分成两边,然后再切成小件。乳猪皮薄又有光泽,炒饭够干身和入味,是一个很特别嘅菜式。
冰镇原只鲍鱼伴莴苣 哗!我都系第一次见同第一次食冰镇原只鲍鱼,原来系白雪雪,真系好得意,由于系秘制嘅关系,所以都唔知点解会咁白雪雪。鲍鱼肉食落都几特别,与平时浓浓酱汁和软腍肉质不同,冰镇鲍鱼很较爽实,味道较清新,而伴碟嘅莴苣去咗叶嘅部份,留返笋嘅位置,颜色翠绿,食起来爽脆。一绿一白,颜色配搭很清新。
响螺猪肺顶菜胆汤 这个平时在家少饮,因为制作相对地繁复和费时。猪肺汤呈奶白色,加上菜胆和响螺,味道浓郁, 酒楼服务员更奉上汤料,猪肉好腍,确是唔错,我都食咗几件。
蟹肉扒双宝蔬 又系一绿一白嘅配搭,蟹肉加蛋白,啖啖蟹肉,味道有啲似赛磅蟹,双蔬有娃娃菜和小棠菜,淡淡的味道,食起来特别健康。
爽蚝珍菌盆 哗哗哗!有盆菜食呀!盆菜材料大十足,有爽蚝,鲍片,金菇,冬菇,本菇,支竹,猪肉等等。而大大只胀卜卜嘅蚝豉更加系 酒楼在流浮山自家晒嘅,配上酒楼嘅秘制配方,食落果然系特别爽!
芝味焗元贝 芝士牛油焗元贝,唔知系用边只芝士,啲黄色骤眼睇以为系葡汁添。芝士味不太突凶,啱晒不太好芝士嘅我,元贝肉都算大粒,肉厚味鲜。
松子五柳大桂皇 粒粒状松子五柳大桂皇,又红又绿,卖相都几吸引。大桂皇经酥炸,外脆内软,配上五柳酸甜酱汁,很开胃惹味,伴碟嘅西兰花色泽翠绿,食起来很爽。
玫瑰头抽黄金鸡 秘制嘅玫瑰头抽黄金鸡,果然系唔同,比普通嘅豉油鸡多了一份鲜味。劲钟意食油鸡嘅我,都不停食,鸡皮很入味,油脂不多,鸡肉很嫩滑,真系好味都停唔到口,嘻嘻。
鸳鸯糕点 酒楼提供了桂花糕和马豆糕,不好冻糕嘅我,也浅尝一口。桂花糕晶莹剔透,看得出用上大量桂花,清香桂花味,刚好中和刚才嘅菜式,作为一个总结确是不错。可能桂花糕味比较突出,再吃马豆糕,味道有点淡。
总括而言,生日季季猪宴确系创意十足,菜式设计独特,用上多种秘制烹调手法,而主角季季猪除咗充满生日嘅气氛,亦增添咗大家嘅欢乐气氛,系一个令人难忘嘅生日派对。