2018-03-21
因为我系3月之星丫,朋友话要食饭贺一贺佢,问我想食咩,我紧系食啲正野,帮佢放下血先!去食贵野!之前山长水远去左中环一间食海胆,超好味!之后发现原来观塘有同集团嘅,即去啦~近到咁。其实我真系好中意食日本野~ 见到呢个门口,我真系好兴奋!!!今日因为怕等位~ 我地早D 到~就有位~ 正~迟多小小都要排队啦~个场有日本风得黎~又几过引~ 个墙咁样样~ 可以远远地见到师傅整野食~ 好有风味~招牌菜:::北极光海胆杯 $198呢个又系超推介, 呢个仲要平左!!! 上次喺中环食~~ 同一杯~要298~~ 唔系讲笑~ 各位住观塘~ 值得一试~ 因为佢一层层~ 有海胆, 海葡萄, 蟹肉等等... 但因为今晚海胆夜~ 本身见平, 想一人一杯, 但都系怕怕胆固醇太高~~ Hahahaa另一招牌:丼瀛龙虾刺身爆丼 $228呢个系招牌丼~ 黎到超巨型~ 成只龙虾~ 系冻的~超多膏~另外仲有唔同嘅刺身~ 真心推介大家中意刺身~ 可以叫呢D爆丼~ 因为份量真系好多~又好新鲜~就咁睇都睇到~ 唔系讲笑~ 大大碗好抵~好岩香港人!!!油甘鱼牛油果洋风海胆沙律 $98哈哈~ 大家唔好觉得闷丫~ 系丫~的确又系叫左海骼沙
之前山长水远去左中环一间食海胆,超好味!
之后发现原来观塘有同集团嘅,即去啦~近到咁。
北极光海胆杯
招牌菜:::北极光海胆杯 $198
北极光海胆杯
丼瀛龙虾刺身爆丼
另一招牌:丼瀛龙虾刺身爆丼 $228
丼瀛龙虾刺身爆丼
油甘鱼牛油果洋风海胆沙律
油甘鱼牛油果洋风海胆沙律 $98
哈哈~ 大家唔好觉得闷丫~ 系丫~的确又系叫左海骼沙律丫~ 你话点能够抗拒!! 你睇下~ 佢上碟~系咁碟~ 净系个干冰~都值回票价~真系天使先可以食一样~
唔讲咁多~佢除左海胆正~ 新鲜~ 入面d菜中间夹左D牛油瓜~ 同海胆一齐食好特别嘅口感~
油甘鱼海鲜爆丼
油甘鱼海鲜爆丼
油甘鱼海鲜爆丼 $148
就咁睇~~ 系咪好似系紧剌身船呢~ 拣呢个~系因为见到佢有板海胆喺到~ 就叫叫叫~~~其实佢系油甘鱼海鲜爆丼, 咩叫爆丼? 我初头以为系爆开左嘅流心蛋~ 但朋友讲一讲~佢话爆丼应该系用刺身 塞爆个丼!! 哈哈~ 睇真D~ 又真~ 个刺身系超多啰~~ 多到我本身唔睇价钱~ 净系见到海胆就叫~ 我以为会好贵~ 但系!!!佢只系148 蚊~~ 真心再想大叫~~ 好抵丫!!!!
烧纽西兰羊架
三个字~~~唔so!! 多汁!! 嫩!! 其实我未试过喺香港嘅日式店到,又有寿司又有烧烤食~ 真系唔错~ 仲要好好味好好味好好味, 重要事情要讲3次!! 哈哈!!
筑地寿司杯
筑地寿司杯
筑地寿司杯 $148
你以为好迷你? 佢啲料超多~睇下个海胆,有3分1板喺到!!!!我真系海胆迷, 呢个海胆真系好鲜甜, 我都唔知可以点形容, 你都要去试试~ 最重要系!!!佢6杯加埋~都系148!!!! 超抵食!!! 本身想同朋友放血,都唔成功!!
芝士年糕
芝士年糕 $38
又一推介~今日其实都叫左好多小食~ 呢个又系好推仲介俾大家~ 佢外脆内软~ 芝士一咬~就流晒出黎~~ 真系不得了!
haha~ 主要见到可以艳遇~ 下次~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~再黎先!!!
题外话/补充资料:
总结丫~ 今日系超值之店~ 件件大大份~ 价钱又正常~ 同出面食细细兜~都一样啰~