2022-09-25
今次朋友生日🫶🏻,所以我哋特登入去屯门呢一间餐厅食晚饭,试吓佢啲海鲜,我哋搭西铁再转轻铁,落车之后行10分钟左右就会到餐厅,位置同轻铁站都近,所以都唔算难揾。我哋今晚叫咗八款菜:蒜香鸡🍗呢一个蒜香鸡香喷喷,鸡肉外皮香脆肉质都几嫩滑,加上有炸蒜嘅香味,真系好惹味。中式牛柳🐮、椒盐鲜鱿🦑都系基本野,黄金虾🦐🍤,而黄金虾除咗有啲咸香之外,仲夹咗少少奶香味,我估系有加少少芝士落去一齐煮。蒜茸粉丝蒸蛏子🍲,蛏子都几大只,加上葱蒜豉油💦嘅配搭,都几唔错,但系有部份嘅粉丝可能浸得唔够耐,所以食落比较硬身。豉椒花甲加米粉底🥘,呢一个豉椒花甲米粉底,个米粉底系我第一次食,都几特别㖞,个米粉因为煎过,所以都香香脆脆,配埋豉椒花甲啲汁一齐食,👍🏻。辣酒煮花螺🐚🌶️呢一个辣酒煮花螺系我推介嘅一道菜,辣酒嘅酒香,食入口时仍有少少酒香,未挥发走晒🥃,加埋辣椒一齐煮呢一个花螺,真系好夹呀,花螺完全吸收晒酱汁嘅味道,🌶️🌶️食得辣嘅朋友,记得叫呢一个试吓啦。芝士开边脆龙虾🦞呢一个芝士开边焗龙虾,一上枱大家都话哗一声,因为件件龙虾size都大,加埋芝士一齐焗🧀,都真系几夹,龙虾肉质都弹牙,唔错唔错。💁🏻♀️最后食大排档风味,
蒜香鸡🍗
辣酒煮花螺🐚🌶️
辣酒煮花螺
芝士开边脆龙虾🦞
芝士开边脆龙虾
💁🏻♀️最后食大排档风味,就梗系要饮酒㗎喇🍻(ps:18岁以上你先好饮),我friend好劲,饮咗两罐JollyShandy都未醉🧃🤣🤣,想灌醉佢都唔得添,哈哈🤣🤣🤣🤣🤣
酒类饮品
我哋一共九个人埋单$4000,成餐饭嚟讲我比较推介芝子焗龙虾同埋个辣酒煮花螺(可能系我本人钟意食辣🤭)。
大家如果去,可以直接喺餐厅嗌海鲜或者自己系附近买海鲜,再俾餐厅加工都得,我又同一大班朋友渡过左愉快嘅一晚🤗