2022-08-28 274 浏览
家住观塘区,生日食海鲜当然系三家村食。一直知南大门呢间嘢,次次经过都想试,终于趁生日前一家三口去试下。大约1点去到,坐满一半以上,冇book枱虽然冇窗口位,但都系近窗隔离枱,一样可对住无敌海景用餐,感觉不错。坐低后出去嗌海鲜,拣咗附近间「美和海港」买,心水蛏子同龙虾系必食,3个人就叫了6只蛏子开边蒸,两只细龙上汤煮加个米粉底。最后叫多3只大虾豉油王煮,同椒盐鲜鱿。原本想叫多只蟹,油盐水焗,不过海鲜档好老实讲,话我地两大一细未必食得晒,认真细心😎👍先嚟『豉油皇大虾』,个壳炸得脆卜卜,味到刚好,唔太咸,只虾仲有膏,我连壳食晒赞👍再嚟『椒盐鲜鱿』,正常发挥,趁热食送酒一流。『蒜蓉蒸蛏子』,火喉刚好,够鲜。重头戏『上汤龙虾开边跟米粉底』,啖啖肉,米粉底够脆,索晒个汁同龙虾鲜味,比一般伊面处理好佳👍服务员态度良好,不时主动换碟。食完仲送芒果做甜品💯食完仲去埋附近买猪肉干,是日大满足😋

再嚟『椒盐鲜鱿』,正常发挥,趁热食送酒一流。

『蒜蓉蒸蛏子』,火喉刚好,够鲜。

服务员态度良好,不时主动换碟。食完仲送芒果做甜品💯

食完仲去埋附近买猪肉干,是日大满足😋
豉油王大虾

蒜蓉蒸蛏子