2022-07-05
美孚地铁内嘅「东海堂」不时都仲有帮衬,不过,就好耐无写过食评,最近,就因为屋企人搞咗个人少少嘅饭局,三几个屋企人约埋自家煮,而饭后甜品由小弟老婆负责,顺道庆祝埋阿姨仔生日,最终,就喺拣咗「东海堂」嘅出品,心谂够稳阵。正所谓不时不食,买蛋糕都可以喺,咪就喺试吓啲新出品啰。啱啱见到有款卖点喺用上日本静冈县产嘅「皇冠蜜瓜」,喺季节限定。最搞嘢,除蛋糕之外,原个静冈皇冠蜜瓜都有的买。一向无买开啲高级生果,唔知咁嘅价抵唔抵!静冈皇冠蜜瓜慕丝蛋糕 $283晌蛋糕柜内,蛋糕旁有个牌仔,有对蛋糕嘅详细描述牌,加上听啲店员简略介绍,真喺讲到几劲吓,又话温室栽种,又话一藤一瓜,即喺每一藤只种一个瓜,等佢吸收足够养份,又话完熟多汁……等等,更贴有一张蓝色静冈温室贴纸验证,真巴闭啊!为咗以示瓜肉喺取自真身,所以,啲蜜瓜喺连皮切,直接放上蛋糕面做装饰,故基本上,卖相喺完全无花巧。名牌都有介绍,由下而上,喺酥饼、吉士忌廉、海绵蛋糕、蜜瓜慕丝、蜜瓜果冻、蜜瓜粒、忌廉、海绵蛋糕再忌廉。由于忌廉唔多,加上又配上一层果冻,里面混有蜜瓜粒,所以,整体感觉都几轻盈,慕丝做得相当柔滑,水准一贯咁稳定,啲蜜瓜又真喺甜度几高,喺嫌
晌蛋糕柜内,蛋糕旁有个牌仔,有对蛋糕嘅详细描述牌,加上听啲店员简略介绍,真喺讲到几劲吓,又话温室栽种,又话一藤一瓜,即喺每一藤只种一个瓜,等佢吸收足够养份,又话完熟多汁……等等,更贴有一张蓝色静冈温室贴纸验证,真巴闭啊! 为咗以示瓜肉喺取自真身,所以,啲蜜瓜喺连皮切,直接放上蛋糕面做装饰,故基本上,卖相喺完全无花巧。名牌都有介绍,由下而上,喺酥饼、吉士忌廉、海绵蛋糕、蜜瓜慕丝、蜜瓜果冻、蜜瓜粒、忌廉、海绵蛋糕再忌廉。由于忌廉唔多,加上又配上一层果冻,里面混有蜜瓜粒,所以,整体感觉都几轻盈,慕丝做得相当柔滑,水准一贯咁稳定,啲蜜瓜又真喺甜度几高,喺嫌最底嘅酥饼有啲硬。 「东海堂」嘅出品一向都唔错嘅,卖点喺用上日本食材去制作,不过,个人感觉呢一款蜜瓜蛋糕就无乜惊喜位而已。