招聘中
$17,500-$25,000
月薪 (面议)
$18,500-$23,000
月薪 (面议)
又系一年一度增肥嘅日子,因为六月系我嘅生日月🥳,食好啲是常识吧。朋友预先揾定餐厅同我庆祝,大家都钟意食牛,所以拣咗「Lawry’s The Prime Rib」。原本想早一个星期食,但撞正父亲节,所以就改下个星期日。餐厅位于中环嘉轩广场,港铁站K出口行过去最近,二楼设有一个入口处,但餐厅位置实际系喺三楼。佢享有一部专属电梯🛗,里面贴上相片作介绍,但䢂嘅速度慢到一个点,所以离开时我选择行旋转楼梯🤣。一到步店员向我哋查询订位资料,然后迅速带领入座。前枱、侍应以至经理们嘅服务态度良好👍,用餐气氛轻松,无其他高级餐厅咁拘束,或者要全部要英文对答。女侍应穿上女仆服装,餐厅特意保留呢个传统特色。餐厅最近嘅周末提供半自助早午餐Semi-Buffet Brunch🍽,包自助沙律、汤、前菜同甜品,而主菜共六款选择,价钱由$398至$498不等;另外仲有一款盛惠$898嘅二人餐 — 特级烤肉拼盘。我目测大部份客人都系拣烧牛肉,其他几款无人问津👀。特级烧牛肉 — 香港薄切Roasted Prime Rib of Beef au jus - Hong Kong Cut($498),老实讲煎西冷或肉眼扒𠮶啲就食
[第一千篇食评,希望大家继续多多支持🙏🏻]
特级烧牛肉 — 香港薄切
特级烧牛肉 — 香港薄切Roasted Prime Rib of Beef au jus - Hong Kong Cut($498),老实讲煎西冷或肉眼扒𠮶啲就食得多,🥩但烧牛肉真系比较少食,就算食都系来自酒店自助餐,而味道亦未见突出。烧牛肉有两种份量可选,分别系基本嘅香港薄切🇭🇰同埋升级版嘅加州薄切🇺🇸,后者喺美国嚟讲已经系最小巧嘅份量,但香港人可能比较细食,所以特设加细码。我同朋友都系嗌HK Cut,所以无得比较大小,不过我认为已经够食,但都真系几薄身。值得一提有关Lawry’s嘅一大特色系架重达600磅嘅银色不锈钢餐车Silver Cart,👨🏻‍🍳厨师会喺客人旁边即席分切烧牛肉,仪式感十足。
特级烧牛肉 — 香港薄切
我要咗五成熟Medium嘅烧牛肉,肉身呈嫩粉红色,但并无血淋淋同渗血水,生熟度刚好。由于Prime Rib系肋骨位🍖,预咗会带啲肥膏,不过幸好比例唔高,所以有九成都食得。烧牛肉肉质细嫩,食落好软稔、咬得开,小朋友同老人家都啱食。我认为肉味都算香浓🐮,但就比起一般嘅煎牛扒无咁有咀嚼感,外层无炭烧嘅香气,肉本身嘅油份亦唔高,换句讲话即系口味较单调,无乜层次可言。不过呢个纯粹系讲紧烧牛肉同牛扒嘅比较,而非针对餐厅嘅出品。以Prime Rib嚟讲,Lawry’s嘅质素已经较市面上嘅其他餐厅优胜😋。
英式烘薄酥饼
配菜方面,传统系配英式烘薄酥饼Yorkshire Pudding同薯蓉Mashed Potatoes🥔 ,另外可加$60要忌廉菠菜或粟米。我见厨师突登喺薯蓉中间窝一下再淋上酱汁,薯蓉味道还好,牛油味唔算好强。约克群酥饼分开上,外层焗至金黄酥脆,蛋味亦都几突出🥚,不过可惜太饱食唔晒。
调味方面🧂,烧牛肉本身已经会淋上肉汁Gravy Sauce,惹味得嚟唔会过咸,算系恰到好处。不过店员另外亦会奉上自家制调味盐同两款特制酱汁,浅色𠮶款加咗忌廉芝士,深色𠮶款就芥辣味强啲,仲好似带少少蒜味。
介绍完餐厅名物之后,就到自助餐Buffet部份,食物种类同味道都令人满意😋,而且补充速度都算快,自助区域位置干净。留意返,自助餐做到两点三㗎咋,要把握时间呢。不过店员亦会向客人作细心提醒。
自助餐
我食咗两转前菜,款式包括有烟三文鱼🍣、冻虾🦐、风干火腿哈密瓜🥓、麻酱凉拌天使面配牛柳丝及三色椒🍝、烧烤酱猪颈肉🐷以及炒杂菜🥦等,我全部试过晒,每样都好掂,特别系个天使面,Encore之选。
自制沙律区唔错🥗,有几款酱汁可选,而𠮶六款配菜都好正,水果红菜头都好甜,面包粒脆卜卜,芝士口感绵密,味道淡淡哋,但又几香🧀。
意大利杂菜汤
意大利杂菜汤嘅蕃茄味几浓郁🍅,酸度适中,个底有好多杂菜渣,但味道上唔算好突出。如果细食嘅就可以Skip,留肚食其他嘢。题外话,🥖餐包味道都麻麻,有两款,意大利软包OK;但法包劲硬,不了。
甜品
甜品方面,选择都唔少,而且质素不俗,但我就试唔晒咁多款喇🙈,我唯一无食到杂果挞同布朗尼。焦糖炖蛋细细杯,但劲好食,蛋味超香,口感丝滑,焦糖层脆而不黏🍮。蓝莓芝士蛋糕芝士软滑,唔算太厚身,但相对饱滞,幸好切得细件,否则食唔晒。杂果忌廉蛋糕嘅海绵蛋糕层几松软,忌廉都唔算腻🍰。
餐厅另外设有朱古力喷泉🍫⛲️,啱晒在场嘅小朋友,有得玩又有得食。配料唔多,有几款水果同棉花糖,朱古力几好味,甜得嚟唔过火,亦无苦味同酸味,但水果就变得好酸🍓。
生日甜品终于出场喇🎂,造型非常适合打卡,餐厅亦会为寿星送上即影即有相片以作留念。今个中午我粗略计算应该有十枱客系庆捉生日,哈哈。店员无介绍呢个甜品系乜名堂🤔,我觉得都有啲似芝士蛋糕,三层海绵蛋糕夹住两层湿湿哋嘅芝士。味道可以嘅,但未有太大特色,加上真系太饱,所以系唯一放弃咗嘅项目。
餐前饮品有红酒、气泡酒、果汁或汽水可选,加$180位就可享1.5小时任饮。我同朋友都要咗红酒🍷,系Lawry’s品牌出品,但气味都几重,唔易入口,可能我唔系饮开啦~。
最最最后就系以一杯冻柠茶作结🍋,正常发挥吖,茶底唔涩。佢杯身呈椭圆形,但杯口就系正宗圆形,好得意。
环境方面,餐厅设计有气派🌟,其中一排餐枱绕住中间空心部份摆放,另一排就系靠窗边。枱与枱之间嘅距离唔远,但放咗隔板感觉好好多。呢度楼底好高,具空间感,而且圆形嘅天花好特别,好似博物馆咁。
总括嚟讲,今餐系一个非常好嘅体验,食物由前菜、主菜以至甜品都好有水准,虽然烧牛肉并非想像中咁惊艳,但都绝对系好食,一试无妨😋。价钱而言,每位连加一$550,平就当然称唔上,但我又觉得可接受,生日一次半次开心吓嘛。因为食到美国驰名扒房,又能吃到饱,算系物有所值啊。
庆祝纪念
生日