今日朋友生日问佢想食乜佢又十五十六咁决定唔到食日本野定韩国野所以最后我话事,带左佢去食泷☺️🇯🇵 虽然之前食过,但因为佢系厨师发办,每次食都会有惊喜,所以我都心思思想睇下佢地呢排有咩食今次黎到我拣左Taki Omakase, 朋友就中意食牛肉所以拣左Kiwami Omakase~ 而上菜果阵staff都会话返比你知呢味𩠌系咩黎既。头盘有松叶蟹,厨师将佢拆左肉再放返入蟹盖入面,上面就舖左用昆布木鱼汤做既啫喱,再放左蟹膏系上面。蟹肉蟹膏够鲜,啫喱同佢地都好match,正!第二道菜就系由鱼肝,山芋(上面放左少少新鲜紫菜,味道好夹),鱿鱼同甜蕃薯组成既appetizer😌 鱼肝唔腥,山芋够爽,鱿鱼够鲜,蕃薯多甜,高质!刺身方面有平正鱼,拖罗同池鱼😍 今次系我第一次食平正鱼同池鱼,比起拖罗既入口即溶,佢地两个相对地有咬口,口感好得意,特别系池鱼,食完好想再encore,两片唔够喉🤣食完刺身,就到一系列既天妇罗🍤沙鮻鱼(第一次听,所以特登google前左系咩鱼),外面炸得好脆但d鱼肉依然冇散开😆立鱼白子,配上京都万能葱汁,一个字,夹!🤤连壳炸既大砚,入面有啲冬菇粒,一了开就闻到冬菇香,大砚炸完依然够
今日朋友生日
问佢想食乜
佢又十五十六咁决定唔到食日本野定韩国野
所以最后我话事,带左佢去食泷☺️🇯🇵

食完刺身,就到一系列既天妇罗🍤

立鱼白子,配上京都万能葱汁,一个字,夹!🤤

连壳炸既大砚,入面有啲冬菇粒,一了开就闻到冬菇香,大砚炸完依然够鲜。

当日令我最难忘既就系呢碟鱿鱼🦑
佢应该就系半生熟,配一个甜甜地嘅酱汁食,味道鲜甜。但最特别既系佢入面既膏,劲正!一年得两三个星期先食到呢d膏,好好彩啊!

烧物有:鸡软骨配鸡胸串、冬菇串、鸡中翼、鸡肉串🤤 串烧都系卖飞佛,美中不足系冇得饮住酒食🌝

接近尾声有返d淀粉质了,系一碗鸡汤做汤底既拉面,入面仲有啲九肚鱼肉。个汤底清而不腻,所以我最后系饮晒成碗汤😂

最后就系以两个甜品作为成个set既总结
分别系一份生炸番薯同埋一份水信玄饼。

番薯既外皮炸得好趣,而且本身件番薯都好甜,再配上砂糖同埋白兰地一齐食,令成个味道更加特别,系一个好有创意既甜品

虽然每一道菜既份量都唔系特别多,但系食完成个set真系好饱~希望之后有机会再嚟食啦~
2019-04-01