2017-09-12 44 浏览
今日系8月8日,约左好耐的7, 8月生日之星的饭聚终于约到了~第一次黎祟洁美食街, 原来呢度好多餐厅我地份左黎呢间原味栈, 食川客菜为主~                            餐具都很有特色~先来一碟蒜蓉蒸茄子超香蒜蓉味, 超级香口呢~客家菜同川菜都虽然唔系成日食, 但都好钟意食~呢度主打麻辣鸡煲 , 我地叫左个「麻辣猪肚鸡煲」鸡及猪肚超入味 , 味道浓郁~仲有香口的辣味, 即刻醒神晒呢~特式川味口水鸡这里的「口水鸡」易入口辣 (因为叫左「小辣」),辣中带麻,绝对是味觉享受呢~川味水煮鱼最钟意食鱼,   当然唔少得叫「川味水煮鱼」啦!每片鱼都好薄好滑又无咩骨 , 配上大量配菜,  及好好味的薯粉, 配合汤底吃, 滋味无穷。客家煎酿凉瓜凉瓜唔苦,酿入去的肉质又滑又香口~ 正最后仲有生果送~ 多谢~今晚过了一个开心又难忘的生日饭聚~

第一次黎祟洁美食街, 原来呢度好多餐厅
我地份左黎呢间原味栈, 食川客菜为主~

餐具都很有特色~

先来一碟蒜蓉蒸茄子
超香蒜蓉味, 超级香口呢~

客家菜同川菜都虽然唔系成日食, 但都好钟意食~

特式川味口水鸡

川味水煮鱼

客家煎酿凉瓜
凉瓜唔苦,酿入去的肉质又滑又香口~ 正

最后仲有生果送~ 多谢~

今晚过了一个开心又难忘的生日饭聚~
2017-08-08
  • 川味水煮鱼