2022-08-06
今日庆祝生日,食我最钟意嘅铁板烧今日呢间系第一次食,book左8点,准时上到去嘅时候,餐厅职员表示未有位,所以请我地去食寿司𠮶边坐住等等左10分钟都未有客交枱,职员就送上热茶,枝豆同鳕鱼干,比我地边食边等。今日食嘅系龙虾餐($2380 再加一)二人份量前菜系酒浸日本鲍鱼食落甜甜地,鲍鱼肉质弹牙而且有淡淡嘅酒香,好食😋另外就有一份沙律,系藜麦秋葵沙律个汁酸酸甜甜,沙律菜都好新鲜。我唔食秋葵所以评论唔到。之后上嘅第三道菜就系汁煮白鳕鱼块鱼皮真系不得了,厨师煎得好香口而鱼肉肉质好嫩滑,再配搭上特制嘅洋葱汁就更好食😋第四道菜系主角 - 龙虾只龙虾好大只,个肉质好弹牙好鲜甜再配搭个龙虾海胆汁真系好香好好味!😋第五道菜就系季节料理而今次系蒜蓉炒日本天白菇本身就好钟意食菇嘅我觉得个菇虽然厚身大只,但好腍,一咬落去重菇味不过呢道菜只有2旧菇,若果可以有多少少蔬菜会更好第六道菜系A5和牛厨师将表面煎到焦脆,咬落去好多肉汁同油脂香,真系好好好食😋职员亦有叫我地可以试下唔同嘅食法,配盐、山葵或者红酒汁👍🏻第七道菜系炒饭平时食开铁板烧佢跟嘅都系和牛炒饭,而呢间嘅炒饭只有蒜蓉,瑶柱丝同鸡蛋,虽然冇肉嘅香,但系炒
今日食嘅系龙虾餐($2380 再加一)二人份量
前菜系酒浸日本鲍鱼
食落甜甜地,鲍鱼肉质弹牙而且有淡淡嘅酒香,好食😋
另外就有一份沙律,系藜麦秋葵沙律
个汁酸酸甜甜,沙律菜都好新鲜。我唔食秋葵所以评论唔到。
之后上嘅第三道菜就系汁煮白鳕鱼
块鱼皮真系不得了,厨师煎得好香口
而鱼肉肉质好嫩滑,再配搭上特制嘅洋葱汁就更好食😋
第四道菜系主角 - 龙虾
只龙虾好大只,个肉质好弹牙好鲜甜
再配搭个龙虾海胆汁真系好香好好味!😋
第五道菜就系季节料理
而今次系蒜蓉炒日本天白菇
不过呢道菜只有2旧菇,若果可以有多少少蔬菜会更好
第六道菜系A5和牛
厨师将表面煎到焦脆,咬落去好多肉汁同油脂香,真系好好好食😋
职员亦有叫我地可以试下唔同嘅食法,配盐、山葵或者红酒汁👍🏻
第七道菜系炒饭
平时食开铁板烧佢跟嘅都系和牛炒饭,而呢间嘅炒饭只有蒜蓉,瑶柱丝同鸡蛋,虽然冇肉嘅香,但系炒得好惹味,都忍唔住食哂成碗😋
第八道菜系一碗简简单单嘅鸡汤
冇乜特别,不过都好味👍🏻
最后就系甜品
我就拣左柚子雪糕👍🏻