2008-09-30 158 浏览
前日系母亲既生日,佢向来钟意食中菜,全家十人来到太上食晚饭庆祝。阿妈惯左日日煲汤,原本念住嗌例汤试下,见到泰翅每细煲只系70蚊到,就叫左几个试下。每个煲都够2人份量,翅既比例亦比想像多好多,加埋叫左无骨泰式凤爪及姜醋,酸酸地既前菜好开胃。见门口贴左d濑尿虾等海鲜相,便叫了几款试下。濑尿虾值得推介,我地有d钟意野味,有d钟意清淡,老板推介分开椒盐及油盐水粉丝咁煮,果然各有风味。个人钟意食蟹,于是叫左宠仔糯米蟹, d蟹有羔,而且蟹既香味蒸完后渗入d糯米饭度,都几入味而且饱肚。我妈咪钟意食鱼,碟清蒸石班亦蒸得刚好而且新鲜。另外亦叫左几碟小菜,其中糖醋猪软骨很值得一提。喜出望外既系,可能我地带左蛋糕黎切,很细心的我地有免费寿饱食,而且寿饱份量不太大,热热的,再送埋糖水,呢餐生日饭真系好满足。下次可以试下大闸蟹。

• 泰翅
  • 油盐水粉丝濑尿虾