2013-08-02
7月系老公的生日, 咁我地又有好理由四周围揾食! 由于有张$100 cash voucher 做生日礼物, of coz 要用左佢, 正所谓食得唔好嘥丫~星期六在铜锣湾食dinner真系唔易揾位, 虽然一早book左位, 但7:30到达时吓了一跳:至少有50人在等位!!! 那时立即担心会唔会订左位都要等好耐呢! 好彩确认了身份后立即有得入坐, 行入去时感觉到后面那50多人的眼神有很强的怨念呢我们被安排在window side 的一张二人sofa位, 坐得好舒服, 仲几有私隐度, 坐下不久就有人拿menu和茶给我们, 跟住我向waitress 询问那张cash voucher 有没有限制, 系唔系只有a la carte先有得减, 佢竟然答我: 当然系全张单减喇, 唔会你叫咩样样都减100架㖞... 哈哈我估之前应该有人咁问过佢, 所以佢心中已有一个咁ge答案! 不过几秒后佢load 到我个问题, 立即答番我, 哈哈, 一段几好笑的小插曲讲番食物, 虽然张coupon冇限制, 但佢d set 唔系我想食的, 所以最终都系散叫左(1) 三文鱼刺身饭: 份量不多, 三文鱼很薄切, 唔鲜甜.
(1) 三文鱼刺身饭: 份量不多, 三文鱼很薄切, 唔鲜甜... 饭比较湿, 冇咩醋味... 认真麻麻...
(2) 滑蛋猪扒饭: 这个比较合乎预期, 猪扒是中等厚度, 虽然有汁液和蛋, 但仍有脆口的部分, 肉质也是嫩的, 有肉汁, 味道也不错
食左2个饭后, 点知唔够饱......结果要再加码叫左个三文鱼牛油果卷, 我觉得牛油果味太抢, 三文鱼味唔出, 同时, 份量系比较少的
雪糕芭菲则是正常的, 但食到最底有surprise呢, 原来最底系有少少酒的, 这点酒亦为这餐加了不少分数
总括来说, 这是一次愉快的用餐经验, 值得一个笑的~