2022-01-19 668 浏览
自从疫情冇得外游,唔可以去旅行庆祝生日,唯有同另一半留港庆祝。见到中环核心地段开咗间西式素菜餐厅,就不妨一试,整体感觉啲嘢都好精致同埋好食😋头盘叫左Hokkaido Scallops, 带子经过微炙,配合乳酪,青柠,佛手瓜,更加带出鲜味,令味蕾提升并迎接之后嘅Main course🤗Main course叫咗店内两道招牌菜Jackfruit Croustillant, Patagonian Toothfish。Croustillant睇落似西多士,但内有干坤,内里系大树菠萝植物肉,食完唔会有罪疚感🤪Patagonian Toothfish肉质肥美,不过配紫椰菜花,可惜椰菜花令我谂返英国嘅炒椰菜花饭,当堂冇咗胃口🥴好彩生日最紧要嘅蛋糕,依然系我至爱嘅Pavolva, 加埋热情果同埋奇异果,更加提升酸味,总算扳回一城☺️
Hokkaido Scallops

Jackfruit Croustillant