2019-04-08
话说最近系呢度食过TEA,因为呢轮J's bar 都做promotion,所以毎张台都会放低d promotion detail,然后就俾佢个birthday promotion 吸引左又有蛋糕又有live band 唱birthday song,3 course dinner 都系每位hkd388 以酒店食晚饭既价钱黎讲其实一d 都唔贵,咁桥友人又系四月之星,就book 一晚试下啦首先员工都好细心,因为当时先系闲日既六点半,餐厅都未算好多人,可以㨂下位员工都安排我地坐d 舒服d 既梳化位,又方便我地倾计 原谅因为现实灯光问题,所以影d 相会有d 暗呢几旧面包一上台其实有少少打左个突,因为唔expect 晚市食饭会俾呢d 独立包装牛油,呢d 好似系去大家乐食早餐先会俾架bor....唔紧要,呢d 都系小问题,最紧要系个包普通餐包啦,一个系法包仔,一个系芝麻餐包芝麻餐包𠮶个好香,因为多芝麻。不过食落有d 麻烦,因为一路食一路跌芝麻至于另外既法包仔就有少少un,所以meet 左一啖仔试完就俾友人食Pan-seared Duck Foie Gras, Fruit compote, balsa
员工都安排我地坐d 舒服d 既梳化位,又方便我地倾计
set dinner 面包
原谅因为现实灯光问题,所以影d 相会有d 暗
唔紧要,呢d 都系小问题,最紧要系个包
普通餐包啦,一个系法包仔,一个系芝麻餐包
Pan seared duck foie gras, fruit compote, balsamic dressing
Pan-seared Duck Foie Gras, Fruit compote, balsamic dressing
本人好钟意食鹅肝鸭肝个类,所以呢个set 包埋鸭肝我好开心呢!
不过个鸭肝我略嫌唔够香,可以再煎耐少少
食鸭肝咁滞当然要配d fruit 同埋balsamic dressing 啦! 呢道菜最好既系仲配埋几粒烘过既多士
呢几样野放埋一齐真系好夹
Wild mushroom cream soup, truffle oil
Wild Mushroom Cream Soup, Truffle Oil
因为有truffle oil,所以一上台已经闻到好香既松露味,十分醒神
呢个磨菇汤系有渣既,而且仲有好多菇,啖啖都有呀!钟意饮磨菇汤既一定好开心!
因为落左cream,所以个汤都几滑。
呢d 新鲜食材煲出黎既汤同金宝相比真系饮得出个分别架
饮完呢个汤之后其实都开始有d 饱啦
Surf & Turf
Surf & Turf (King Prawn and pan-fried Beef Tenderloin)
呢个熟度系我要求既medium-rare
切开几靓仔,中间系粉红色的!毎一啖食落都好够牛味,外面grill 完热辣辣,又有少少脆边,加埋中间tender 既肉质,仲有流出黎既肉汁,好正
食完旧牛再食king prawn
话明king prawn size 当然唔细啦,啖啖肉得来又有虾味,肉质又爽脆。而且呢只虾烧得岩岩好熟,所以唔会干身
不过因为烧得岩岩熟就起,所以虾头肉系有dd 唔熟
伴菜既南瓜烧得香甜,成个菜都好好味!
食到呢度其实都饱饱地,仲有个蛋糕同餐茶未叫
birthday cake
其实上菜既系原个蛋糕,因为唔想自爆既关系,所以无蛋糕既真面目睇
呢个蛋糕系fine foods 出品,相信系半磅蛋糕黎!上面d 生果新鲜就唔在讲,虽然系一个多cream 既生果蛋糕,但系一d 都唔滞
清蛋糕又绵又香,个蛋糕后来拎返屋企放多一日食都仲好湿润
最后餐茶我叫左咖啡,但因为好饱都饮唔晒,饮左一半都要放弃。
总结呢餐性价比真系好高,提议大家做member,因为仲有额外85折,加一都悭埋仲平多几十,晚市黎讲真系好抵
3 course 都好高质,好好味,最好系包埋个半磅蛋糕!
如果正常食量既都唔会食得晒个蛋糕,仲可以食净拎返屋企
虽然呢个系birthday dinner menu,但系入场无对过id card,唔知道唔系生日月既可唔可以有呢个优惠