2021-11-26
La Famille 嘅戚风蛋糕好有特色,每次想食甜品又唔想食太甜就会黎买佢返去食下,始终日本忌廉真系唔系人人可以拒绝到。今次就买左以下三款:日本日向夏蜜柑 — 酸酸甜甜,用上柑肉做成的果酱格外鲜甜,入面仲有香草奶冻同埋北海道鲜忌廉,成个配搭令到夏日风都出哂黎,冬天都觉得无咁冻了~皇牌士多啤梨 — 一打开忌廉好足,配上少少新鲜士多啤梨,口感一流。蛋糕内部都系粉红色,啖啖都系士多啤梨味~外围仲有由新鲜士多啤梨做既果酱,成个味道好突出,难怪叫做皇牌士多啤梨~大甲香芋黑糖麻糬 — 如果饮开香芋鲜奶既,就会感觉到呢个蛋糕充满既诚意。一靠近已经闻到成个蛋糕都系香浓芋头味,咬落去仲有几旧麻糬,烟烟韧韧,仲有少少黑糖味,配上La Famille招牌忌廉,唔会太腻之余仲想食多几旧,想减肥既念头都消失左哈哈生活几难过都需要食啲甜品,La Famille真系唔错~
今次就买左以下三款:
生活几难过都需要食啲甜品,La Famille真系唔错~