2016-08-06
沙田围一向都系我冬天既好良伴,每次中同聚会总系黎呢到打边炉。最近收到风,话呢到仲有得食蒸气锅添。(黎到发觉原来仲有烧串烧,而且系用打边炉既炉改做成)开头都惊热,不过呢到既蒸气锅比起酒楼食平好多,所以就试下先拉。好彩,呢到系有冷气既,而且仲落左透明胶阻止冷气既散失,冻就一定称唔上架拉,不过就系舒适既温度。(睇过好多篇食评都无人讲过呢到到底有无冷气,故此今篇可比大家参考)呢到属半自助食,会比TIMER同食物烹调时间表你,咁自己睇表做人。海鲜真心新鲜,全部都系新鲜现宰,真心觉得好抵食,(因为价钱真系算好抵花蟹超多膏,黄油流哂出黎,虽然唔系好大只,但系啖啖肉,绝对唔系得个壳鲍鱼仲系识郁,而且口感都几弹,有D硬度,唔系好淋果款。而条鱼都系不得不赞,一D都唔腥,而且鱼皮超重骨胶原。因为蒸得岩岩好,所以鱼肉仲好滑溜,就咁食同配上酱汁食都好正。由于当日无生蚝,就换左蛏子,无咩所谓拉,蛏子都岩我食,我私人加左D蒜泥上蛏子蒸,食到海鲜鲜味之余又多股蒜香。安格斯肥牛好嫩,牛味重,唔加酱汁味道已经好充实去到最后有杂菜,但几乎全满既状态下,差D食唔落,栗米、南瓜都好甜,但整体味道就唔觉同平时食有咩分别。去到最令
呢到属半自助食,会比TIMER同食物烹调时间表你,咁自己睇表做人。 海鲜真心新鲜,全部都系新鲜现宰,真心觉得好抵食,(因为价钱真系算好抵 花蟹超多膏,黄油流哂出黎,虽然唔系好大只,但系啖啖肉,绝对唔系得个壳 鲍鱼仲系识郁,而且口感都几弹,有D硬度,唔系好淋果款。 而条鱼都系不得不赞,一D都唔腥,而且鱼皮超重骨胶原。
由于当日无生蚝,就换左蛏子,无咩所谓拉,蛏子都岩我食, 我私人加左D蒜泥上蛏子蒸,食到海鲜鲜味之余又多股蒜香。 安格斯肥牛好嫩,牛味重,唔加酱汁味道已经好充实
去到最后有杂菜,但几乎全满既状态下,差D食唔落, 栗米、南瓜都好甜,但整体味道就唔觉同平时食有咩分别。
去到最令人期待既环节拉,登登登登,就系个面底。 煮熟个面后,倒咁D水,先再落芝士同洋葱。
好快就好香。味道都几浓,因为都比得几多芝士、洋葱。
但洋葱味道太出,略嫌盖过芝士味。
整体黎讲系超级抵食,200蚊都唔洗,就食到蒸气火锅同新鲜海鲜(海鲜仲要系咁鲜甜)。
只系食海鲜都抵哂。