2016-06-03 517 浏览
今日一班人系尖沙咀广东道睇完戏,周围行,谂紧有咩啱大伙儿一齐开心食。打边炉系常规之选,不过有两三个话早两日先打完边炉,想食其他野,甘有人提议不如去庙街大排档食小炒海鲜,队下beer ,又可以坐耐d. 甘我地成班就踏入庙街,即见到一间叫德哥火锅嘅店有好多客人排队,睇嚟好似好好食甘,好彩呢度唔只系火锅店,仲有一个首创浩瀚桑拿海上鲜,朋友仔提议不如就试下呢间试吓啦,因为我地一班人系广东道行左成日,已经好攰喇,再行到油麻地太辛苦,所以临时改阵食德哥。见到首创既桑那海鲜餐 HK 388/ 2 位起,我地都好兴奋想试!呢个海鲜餐包罗万有,唔洗自己谂,几好,店家话呢个锅既海鲜全部都取材新鲜活海鲜,保证新鲜,一睇个menu ,哗,数得出既美味海鲜都榜上有名,包括: 花蛤、流浮山生蚝、海生虾、鲜带子、沙巴龙趸、农场鸡、花蟹、吊桶仔。配菜: 冬瓜件、豆卜、鲜冬菇、娃娃菜、乌冬由于海鲜准备需时,我哋太心急啦,就叫咗前菜同啤酒,系咁多款唔同嘅前菜当中,我最钟意食就系呢个炸响铃。平时呢款小食通常都系打边炉先至会叫,原来直接食都好酥脆,香脆无比,加上佢哋秘制嘅酸汁,非常醒胃。建议大家试吓。除咗啤酒之外,我见到其他

配菜: 冬瓜件、豆卜、鲜冬菇、娃娃菜、乌冬

除咗啤酒之外,我见到其他枱上嘅客人都有啲一支支粉红色嘅冻饮,所以我哋都叫咗支试下,呢支系由山楂做主材料嘅冻饮,冇酸莓汁咁酸,味道较淡,非常清新,微微的酸酸甜甜好开胃呀!
个盘主菜终于上台啦,佢用锡纸封住,店员话呢一款海鲜既煮法系用蒸同焗熟,以保存新鲜海产佢嘅原汁原味。听落好有特色。
海鲜焗煮熟后,再加少少特制豉油,就可以直接食用嘞。

食嘅系海鲜原味同佢嘅鲜甜,所以如果材料唔新鲜,就会好容易食得出。佢既然以呢种做法咁有自信,我相信食起黎一定有惊喜。

焗到差唔多,锡纸剪开,一阵海鲜嘅鲜味扑鼻而来!店员添上佢哋秘制嘅酱汁,跟住我哋就可以自由开餐啦!最注目嘅系中间𠮶条沙巴龙趸。
各式各样嘅海鲜,正所谓宝物沉归底,我地各人各自找寻心中所爱。切开沙巴龙趸同大虾后,沉底既系流浮山生蚝同带子。
一路食一路寻宝嘅感觉非常开心。其实有少少似食盆菜,只不过盆菜系以肉类最多,呢个全部都系新鲜嘅海鲜。雪白嘅沙巴龙趸肉非常幼嫩,肉质如丝般顺喉。好正!
海虾亦都非常之大只同新鲜。虾头充满着新鲜嘅虾膏。个新鲜程度令人意外!食完一只又一只!
对于店家用咗咁多新鲜嘅材料,每位先至388。其实一啲都唔贵,建议大家一起得菜就好博命食,因为海鲜系要火候啱啱好时最好食,如果任佢煲反而会过咗火位。
佢嘅海鲜浓汤底,唔使讲大家都可以想像到系集全部海鲜精华所在,简直甜到入心入肺!

呢个套餐仲包埋乌冬,所以你睇吓我自制左一碗浓汤海鲜乌冬,几咁吸引!因为呢一个汤底,我连食三碗乌冬。
以我个人来讲,呢个套餐系一定够饱。个精华浓汤实在食得唔好嘥,所以叫多几个乌冬系常识。
终于明点解呢一个叫做桑那海鲜,原来靓嘅海鲜,系用桑拿焗出嚟先最鲜甜,哈哈。。。。