2019-11-24 158 浏览
今晚约咗男朋友同佢屋企人去油塘嘅蜀府川锅食海鲜,由油塘站行过去非常之方便,出左巴士站过对面马路就系。一入门口就有中鱼缸,入面既海鲜好生猛啊!餐厅装修好似旧式茶楼,有卡位亦有大圆枱,可惜卡位灯光较暗,枱比较细,四个人坐大圆枱较适合。我哋一行四人叫咗一个六人海鲜餐,另加一份海胆。由于海鲜系即叫即㓥,上菜时间都偏长。我地叫左份小龙包打底,皮虽厚但多汁。好快侍应就送上甜品:手工芝麻绿茶芋茸饼。呢个饼比我想像大好食,香脆不油腻,中间夹心软糯,绿茶味唔会太甜。苦苦等候,终于等到侍应端上蒸气锅。侍应建议我地可以先半蒸半烚虫草花蒸鸡,但我地冇听,因为蒸鸡好食几百倍,超滑,烚就浪费了。经我地多翻催促,海鲜终于登场啦!海鲜盘令我地精神抖擞,皆因佢地全球都好生猛啊!龙虾已开边,但佢地既触须全部识郁,每只都比手掌大,厨房已将龙虾钳扑碎,方便食客享用,好贴心~有一只龙虾仲有满满既虾膏!九头活鲍鱼真系不得了,每只都已经清洗干净,我地一掂佢地就会收缩,证明每只都系活生生。蒸完之后,好易就离壳,而肉质弹牙爽口,唔需要蘸调味料都鲜甜。沙巴龙趸切片,薄薄地一碌就熟,好滑。贝壳类最出色就系大蚬皇,预先加左蒜蓉去蒸,啖啖肉。

一入门口就有中鱼缸,入面既海鲜好生猛啊!

沙巴龙趸切片,薄薄地一碌就熟,好滑。

贝壳类最出色就系大蚬皇,预先加左蒜蓉去蒸,啖啖肉。相反,蒜蓉粉丝大元贝就失色少少,美中不足系有沙。

除左海鲜,我地仲叫左一份牛颈脊,油脂分布平均,烚十秒已经食得,油花带出牛肉香。

食到尾声,瑶柱鲜竹排骨粥底已经吸收左几种海鲜既精华,我地再将原板海胆加入去,鲜甜度再升华。原来汤底内既瑶柱都大大粒,够足料~

整体来讲,呢餐海鲜系超抵食,新鲜度高,价钱相宜,但上菜速度应要提升呢。