其实我地全家今次去食山景阁自助午餐,主要系为咗食生蚝~不过我地一入到去,已经见到好多人,食物种类不多,但系见好多个人都拎咗生蚝。坐低咗之后,咁啱出咗一盘生蚝,我打算去攞,点知见人系咁抢呀抢,抢呀抢,唔够30秒抢哂廿几卅只蚝,夸张......好彩妈妈帮我抢到3只,每人一只刚好~ 不过生蚝都唔系太好食,唔明D人点解会抢依家介绍下有咩食冷盘:火腿沙律: 一味得个「咸」字,不好吃~冻牛肉:我见无人夹,以为唔好食,好奇地拎咗2片,点知好香好好食~ 味道似足牛扒~烟三文鱼:有个厨师Refill咗约10碟,点知又系1分钟俾人攞哂(哈~我系其中一个),不过真系烟得好食,烟得香,有阵浓浓的鲜味~烟鸭啫哩:初初睇都吓亲,唔知咩黎嘅~ 一块啫哩里面有一粒粒烟鸭,卖相差,所以无人食。 我试下,又唔错㖞,啫哩是咸的,不过较淡,还可以啦~生蚝:好辛苦先抢到,以为好好食,点知有点儿腥,不过也不错~薯仔沙律:本来就是平平无奇的薯仔沙律,不过佢俾埋d芝士粉同烟肉碎,可以自己加,加咗完全唔同,好食咗好多~ 尤其是芝士粉配沙律酱那种味道,♥正♥熟食:冬菇西兰花:冬菇整得好好味,应该唔止系用蚝油来炆,加咗其它不知名的香料,比
其实我地全家今次去食山景阁自助午餐,主要系为咗食生蚝~
......

依家介绍下有咩食

冷盘:

火腿沙律: 一味得个「咸」字,不好吃~

生蚝:好辛苦先抢到,以为好好食,点知有点儿腥,不过也不错~

熟食:

冬菇西兰花:冬菇整得好好味,应该唔止系用蚝油来炆,加咗其它不知名的香料,比起自己炆的还要好食~ 西兰花的水准比得上酒楼那些,ⓖⓞⓞⓓ!!

牛仔骨: 超好吃,特别的腌法令到肥肉一点也不肥腻,也带有一阵羊香,好食,而且非常神奇

芝士焗鱼柳:唔错,芝士同蕃茄汁夹,而且同鱼柳很夹~ 鱼柳无骨,啖啖肉,仲要层次分明,食落去好高级,不过唯一的缺点就是偏咸

泰式烧鸡扒:泰式的甜酸酱加上烧香了的鸡扒,无谂过会如此好味,原来甜酸酱与鸡扒也挺夹的~

香芒生炒骨:较似金沙骨,而不是生炒骨~ 虽然看见了真是有芒果,不过我总是觉得似糖醋排骨多过似香芒生炒骨
挺好食的~

鲍鱼蟹肉批:个名真系好听,不过名有点不副实,见「相片7」,鲍鱼比冬菇粒只是大一点,蟹肉又少又小,简直看不见
味道也OK,不过真的太寒酸了~

寿司种类不多,不过三文鱼寿司明将的还要好食,掂~

甜品

炖奶:非常的香,面头有一块硬的朱古力,我无食到~ 不过炖奶真系超级好食,我极力推介~

朱古力红莓蛋糕:唯一一种不好吃的甜品,红苺与朱古力唔夹,产生咗一种怪味,不好吃......

法式焗蛋:好香,好食,不过甜了一点~

西瓜:自助餐的西瓜,通常都系淡而无味,不过呢D完全唔同——好甜,好多汁,正~ 食咗个心都甜哂

虽然最后生蚝只系抢到每人一只,不过只系食其它嘢都好抵食啦~

最后当然要多谢Openrice有张咁好嘅8折优惠券啦~

生蚝
生蚝2
牛肉 + 火腿沙律 + 牛仔骨 + 芝士焗鱼柳 + 烟鸭啫哩
烟三文鱼
冬菇西兰花 + 泰式烧鸡扒 + 鲍鱼蟹肉批
香芒生炒骨
蟹肉批之拆解——看看蟹肉的大小~
寿司
好香的炖奶