2021-05-19
呢一间扒房餐厅系上环西街,有室内同埋户外嘅位置,户外位置可以见到一棵好靓嘅红叶树🍁。当日天气唔错,我哋就拣坐户外,可以chill啲同感觉relax啲😎 扒房除咗有基本嘅牛扒、羊扒,仲有海鲜同生蚝... 午市仲有lunch set offer🤓扒房有唔同品种嘅生蚝🦪,仲要$9已经有交易🥰 我哋就叫咗三款生蚝。美国中码生蚝 $19 生蚝size绝对唔细,每只都好厚肉,填满晒啲蚝壳。食落会有淡淡的海水味😋,鲜甜好味。如果你order酒,只要加$50就有半打,好抵食。南非生蚝No.1 $29生蚝同样肥美,口感creamy😜。海水味就唔会太重,如果你唔太好海水味,呢款蚝应该几啱你,相对上有清新感觉。法国吉拉多生蚝No.0 $39生蚝好大只,成部iPhone咁大只📱。蚝肉肥美结实又厚身,佢嘅海水相对较重,然后会阵阵蚝味。生蚝仲好滑身,食完仲会有尾韵散发😙。威尔斯羊西冷 配沙律、粗薯条 $148一上菜,已经闻到阵阵羊肉味。佢嘅羊西冷有一层脂肪位,脂肪位好香油脂感。羊西冷外皮煎得香脆,一层薄薄嘅脆皮包住羊肉😍。羊肉部分煎得略带粉红色,食落嫩滑,亦有肉汁流出。最正嘅羊西冷嘅油脂同肉计渗入到粗薯条,令粗薯
美国中码生蚝 $19
南非生蚝No.1 $29
法国吉拉多生蚝No.0 $39
威尔斯羊西冷 配沙律、粗薯条 $148
一上菜,已经闻到阵阵羊肉味。佢嘅羊西冷有一层脂肪位,脂肪位好香油脂感。羊西冷外皮煎得香脆,一层薄薄嘅脆皮包住羊肉😍。羊肉部分煎得略带粉红色,食落嫩滑,亦有肉汁流出。最正嘅羊西冷嘅油脂同肉计渗入到粗薯条,令粗薯条都沾满羊肉香🤤。粗薯条粗身厚肉,沙律以简单黑醋调味,可减肥腻。
芝士牛油焗日本元贝 $68
日本元贝上碟时超香😝 日本元贝好重牛油香,而且面头铺满芝士,包住成只元贝😍 ,啖啖都好足料。日本元贝焗得啱啱好,保持嫩身,无焗得太干👍🏻
Free flow - Red Wine or White Wine $48 (lunch)
如果你钟意饮酒,一定啱晒你👅 叫咗白酒配生蚝 白酒柔和带甜🥂 每次当店员见我剩返少少酒 佢就会好乐意好快手咁refill咁你😙
我认为食物同生蚝都好好味,特别系羊西冷🤓 餐厅店员态度都好殷勤,性价比高,绝对系一个适合朋友吹水、chill吓嘅地方❣️