2025-02-18
纪念活动,有朋友介绍呢间上环嘅餐厅,话个甜品可以滑碟,同时佢依家仲做紧优惠,可以以$1只叫法国生蚝,于是今晚就嚟呢度试吓。Green Orange法国生蚝 $1/只首先最重要嘅优惠,只要叫一个主菜,每位都可以以$1/只order法国生蚝,每人最多叫五只。我本身冇乜期望,因为咁平嘅生蚝一定唔好食,但结果系跌晒眼镜。呢个法国生蚝有着非常Creamy饱满嘅口感,而唔系净系卖海水味,系非常高质嘅生蚝。炸法式鳕鱼球 $98特别嘅头盘,一共六粒嘅炸嘅鳕鱼球,惹味可口,又唔会好滞,作为头盘相当唔错。火炙长脚蟹沙律 $108相当大盘嘅沙律。唔好睇佢得几只长脚蟹脚,佢仲有大量鲜甜嘅芒果同苹果作陪衬,比起头盘佢先系真正可以食饱人嘅前菜😆。虎虾海鲜浓汤 $108其实就系龙虾汤,不过佢有大量海鲜夹杂喺入边。包括虎虾、青口、巨型带子等。有咁多名贵海鲜,其实系几抵饮嘅。烧阿根廷红虾海胆扁意粉 $278阿根廷红虾,虽然冇西班牙红虾咁高级,但佢胜在大只爽口,而且烧得好香口。一个意粉可以摆三只巨型阿根廷红虾,其实已经好有威势。海胆酱意粉已经系今时今日意粉嘅常规武器,除咗好似蛋黄酱嘅味道,佢亦都有好重嘅蒜味。开心果巴斯克
Green Orange
法国生蚝 $1/只
炸法式鳕鱼球 $98
火炙长脚蟹沙律 $108
虎虾海鲜浓汤 $108
烧阿根廷红虾海胆扁意粉 $278
开心果巴斯克芝士蛋糕 $90
意大利Tiramisu $88
我哋叫咗两个甜品,餐厅为咗迁就写字画碟,就将佢哋摆埋一齐😆。餐厅无论写字定画碟都做得好靓,最重要系唔使加钱,嚟呢度庆祝,写返个庆祝字句,一流。
Assorted tea - 茉莉 $42
最后叫返个茶嚟饮,一杯茉莉花茶,用上玻璃杯连盖,够晒精致,茶亦够热,好浓嘅茉莉味,不在话下。
呢度环境雅致,有情调,嘢食特别亦有质素,加上一蚊生蚝同写字或碟嘅甜品,嚟呢度庆祝真系好唔错。