2022-09-05
开始咗生酮饮食,自然要周围揾吓有冇keto friendly 嘅餐厅啦。知道公司附近有间生酮汉堡包店,就二话不说lunch去试吓啦。店舖只供外卖(都有条长櫈可以坐嘅,不过应该唔会有人堂食啦😂),有部自助售票机非常方便。每个item都会显示埋营养成分,算系好贴心(生酮友注意:黄豆天贝包都有10-20g carbs,等于严格生酮饮食嘅上限。如果想严戒carbs就未必合适了)每人点左一个包,冇加额外配料,试吓原味先。1)Starman 慢煮烧猪腩肉汉堡 (黄豆天贝包)2) Hamm慢煮美国自然猪柳汉堡(黄豆天贝包)总结:第一次食天贝,被视为22世纪嘅superfood,其实就系发左酵嘅豆饼。用黎做包感觉好黏口,而且好干,本身keto饮食对豆类都不能多吃,不算很满足。猪腩肉正常,猪柳比较淡口。两个包都冇乜汁,配料亦唔多(只有少量生菜、红萝卜丝、青瓜),如果想加配料就要额外加钱了。个包比较细个(size大概系老麦嘅猪柳汉堡),女士们应该够食,男士们就应该唔够了。价钱亦都比较贵。下次再有机会我会试吓椰菜花饭。
每人点左一个包,冇加额外配料,试吓原味先。
1)Starman 慢煮烧猪腩肉汉堡 (黄豆天贝包)
2) Hamm慢煮美国自然猪柳汉堡(黄豆天贝包)
下次再有机会我会试吓椰菜花饭。