2023-05-06
今日一大清早同另一半出到去葵兴去搞证件,所以就喺附近食埋早餐。今次嚟到瑞士咖啡室嗌佢地嘅:1)沙嗲牛面,炒蛋丹麦多士,热鸳鸯 ⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️2)吞拿鱼烚蛋多士,雪菜肉丝米粉,热奶茶 ⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️早餐俾坊间嘅平,但唔代表冇质素,沙嗲牛面嘅牛肉有口感,虽然沙嗲味唔系特别浓烈,但个人而言朝早食得淡味啲反而唔错,丹麦多士比起红茶嘅来得出色,无烤过龙。多士亦都炒得唔错,唔会因为太生而有啲水。本身系叫咗鸯走少甜,但黎到嘅系鸳鸯🥲因为另一半唔舒服嘅关系,所以就嗌咗吞拿鱼烚蛋多士加个雪菜肉丝米粉,烚蛋有少少过咗火候而令到个蛋黄有少少黑边,但整体配上吞拿鱼酱都好多色,好多时出面嘅雪菜肉丝都系基本上无肉丝,但起码今次呢个细细碗都食得出肉丝嘅口感同埋雪菜嘅香味,因为都食到好饱,所以佢都饮唔晒杯奶茶。埋单两个餐$68,我同另一半都觉得性价比好高,始终呢间茶餐厅定位系附近工厂大厦嘅人士,所以定价都比出面偏低少少。环境方面系啲开咗几年冰室嘅容貌,feel到有啲岁月,而服务我个人嚟讲觉得唔错,问佢地攞杯水同纸巾等,都唔会因为朝早就西口西面,比起红茶已经好好多,所以经开附近可以去试吓。😉